Wikipedia’da 15 yıl yayında kalan sahte Nazi kampı

Günümüzde internetin ansiklopedisi sayılan Wikipedia, sözde Polonya Varşova’da savaşta kurulmuş, çoğunluğu Polonyalı 212 bin kişinin öldüğü, gerçek olmayan bir Nazi kampı hakkında 15 yıl boyunca bilgi vermiş.

Dünya
7 Ekim 2019 Pazartesi

Polonya’da bu bilgilere dayanarak kampta katledilenler için anma törenleri, anıtlar yapılmış, plaketler çakılmış.

Wikipedia’da adıKonzentrationslager Warschau olarak geçen kampın tarihle ilgisi olmayan bir sahtekarlık olduğunu, Icewhizkullanıcı adını kullanan İsrailli bir editör ortaya çıkardı.  Nazi kampı Konzentrationslager Warschau hakkındaki bilgiler Krzysztof Machocki adlı kullanıcı tarafından 2004 yılında girilmiş. Her ne kadar kamp hayali olsa da, içerikte yer alan kampın şartları ve insanların yaşadıkları hakkındaki bilgiler gerçek Nazi  kamplarından alınmış.

Söz konusu içerik Icewhiz tarafından revize edilerek Varşova’da savaşta gerçekte neler olduğu yeniden yazıldı.

Olaya yorum yapan Yad Vaşem Holokost Müzesi, 15 yıl boyunca Wikipedia sitesinde yayında kalan, gerçek olmayan bilgilerin, bazı Polonyalılar tarafından Holokost’un Yahudilere yönelik bir katliam olduğunu unutturmak, Yahudilere yapılanın aynısının Polonyalılara da yapıldığı imajını yaratmak için düzenlendiğini belirtti.Yad Vaşem Müzesinin Tarihi Araştırmalar Bölümü Başkanı Prof. Havi Dreifuss, basına konu hakkında yaptığı açıklamada, söz konusu yalan bilgiyi,Holokost’un 200 bin Yahudi kurbanını daha tarihe gömmek için yeni bir haksız girişim olarak nitelendirdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün