“Tahran’a olumlu gözle bakmak Münih 1938’i çağrıştırıyor”

2. Dünya Savaşına giden yıllarda bazı Avrupalı yöneticiler, Almanya’da büyük siyasi güç kazanan Hitler ve Nazilerle iyi geçinmenin yollarını aramış, anlaşma yoluna gitmeyi denemişlerdi, ancak sonları hüsran olmuştu.

Dünya
23 Eylül 2019 Pazartesi

Eski Nazi subaylarını bulup adalete teslim etmesi ile ünlü Wienenthal Enstitüsü’nün baş dedektiflerinden Efraim Zuroff, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in İran ile iyi ilişkiler kurma girişimlerini  1938’lerde yaşanan bu çabalara benzetti. 

Jerusalem Post gazetesine  konuşan Zuroff, bu kez Almanların son derece totaliter olan ve Yahudileri yok etmeyi kendine amaç edinmiş bir rejimle anlaşarak dünyaya barış getirecekleri hatasına düştüklerini belirtti.

Zuroff’un tepkisinin sebebi Alman Federal Devleti’nin geçtiğimiz Perşembe günü İran’ı desteklemek için yapılan “8. Bankacılık ve Girişimcilik Forumu: İran-Avrupa, Ticaret ve Caydırıcılık ile değişim.” adlı  Konferansa resmen katılmış olması idi. 

2, Dünya Savaşı’na giden aylarda İngiliz Başbakanı  Neville Chamberlain, Hitler’i sevindirmek için Almanya’nın Çek topraklarını ilhak etmesine ses çıkarmamış, ödün vererek gelmekte olan savaş felaketine engel olmak istemiş, bu çaba tarihe Münih girişimi olarak geçmişti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün