İsrail’de koalisyon süreci başlıyor

Salı günü gerçekleşen erken seçimlerde, Başbakan Netanyahu´nun Likud’u ile Gantz’ın liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı, kamuoyu yoklamalarının gösterdiği gibi, neredeyse başa baş tamamladı. Ancak hiçbir partinin tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu sağlayamaması nedeniyle ülke yeniden koalisyon sürecine girdi.

Dünya 1 yorum
19 Eylül 2019 Perşembe

İsrail’de 17 Eylül’de gerçekleşen seçime katılan 29 partinin, dokuzu 3,25’lik barajı geçerek meclise girmeye hak kazandı. Oy kullanma oranı ise, nisan ayındaki seçimlere göre yaklaşık yüzde 10 arttı.

Oyların büyük bölümünün sayılmasının ardından Mavi-Beyaz İttifakının 33 sandalye, Likud’un ise 32 sandalye ile mecliste temsil edilmesi bekleniyor. İsrail vatandaşı Arapları temsil eden dört partinin oluşturduğu Birleşik Arap Listesi ise on iki milletvekili çıkararak üçüncü parti olmayı başardı. Meclise giren diğer partilerin kazandıkları sandalye sayısı ise şöyle:

Evimiz İsrail Partisi sekiz, İşçi-Gesher İttifakı altı, Birleşik Tora Yahudiliği sekiz, Yamina yedi, Şas dokuz, Demokratik Birlik İttifakı beş sandalye.

 

İsrailli Araplar tek çatı altında toplandı

İsrail’deki yaklaşık iki milyon Arap vatandaşı temsil eden dört parti ise, nisan seçimlerinin aksine, 17 Eylül’de tek bir ittifak çatısı altında seçime girerek büyük başarı kazandı. Hadaş, Ta’al, İslami Hareket ve Balad partileri bir kez daha birleşerek sandıktan on iki milletvekili çıkardı. Arapların seçime katılım oranı nisan ayında yapılan genel seçime oranla daha yüksek oldu.

 

Liberman kilit olacak

Eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman liderliğindeki Evimiz İsrail Partisi, dokuz milletvekili çıkarmayı başardı. 61 yaşındaki Liberman, bir kez daha koalisyon hükümetinin kilit pozisyondaki isim olacak.

Seçimlerde ultra-Ortodoksları temsil eden Şas dokuz, Birleşik Tora Yahudiliği ise sekiz milletvekili çıkardı. Adalet eski Bakanı Ayelet Shaked liderliğindeki Yamina geçen seçimlerin aksine barajı aşmayı başardı.

Amir Peretz ile Orly Levy İşçi Partisi-Gesher İttifakı altı milletvekiliyle meclise girmeye hak kazanırken, aralarında Meretz'in partisinin de bulunduğu Demokratik Birlik İttifakı da beş milletvekili çıkardı.

İsrail'de hükümet kurmak için 120 sandalyeli Knesset’te en az 61 sandalyeye sahip olmak gerekiyor. İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin, meclise giren dokuz parti ile teker teker görüşmelere başlayacak. Rivlin'in, hükümeti kurması için Netanyahu'yu mu Gantz'ı mı görevlendireceği resmi seçim sonuçlarından sonra belli olacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün