Netanyahu ile eski general Gantz karşı karşıya

İsrail bugün beş ay sonra ikinci defa seçime gidiyor.

Dünya
17 Eylül 2019 Salı

Seçim öncesi anketleri, rekor bir süredir iktidarını koruyan Başbakan Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud ile Genelkurmay eski Başkanı Benny Gantz’ın Mavi Beyaz Partisi arasında çok küçük bir oy farkı çıkacağını belirtiyor. 

Likud Partisi iktidardaki 10. yılını doldururken geçtiğimiz temmuz ayında Netanyahu bir rekora imza atarak İsrail tarihinin en uzun iktidarda kalan başbakanı oldu. 

4875 gün ile ülkenin kurucularından David Ben Gurion’un rekorunu kıran Netanyahu, taraftarları tarafından ülkenin ekonomisini düze çıkaran, Arap ülkeleri ile diyalog kurmayı başaran, sınırların güvenliğini en iyi sağlayan Başbakan olarak biliniyor. 

Netanyahu’nun seçim afişlerindeki teması ise Cumhuriyetçi ABD Başkanı Donald Trump ile olan yakın ilişkisi ve bu durumun Yahudi ülkesine sağladığı avantajlar üzerine kurulu. 

Diğer tarafta ise İsrail bayrağının renklerini kendine isim almış  yeni kurulan  Mavi Beyaz Partisi ve 38 yıllık askeri bir geçmişi olan Genelkurmay Başkanı Benny Gantz var. Her zaman siyasette güvenliği ön plana çıkaran  Netanyahu’ya karşı, dört eski general tarafından kurulmuş olan Mavi-Beyaz’ın sağ görüşlü seçmen grubundan bu konuda oy alacağı da beklentiler arasında. 

Gantz’ın, Netanyahu’ya karşı seçim kampanyasındaki en vurucu noktası da,  ‘Netanyahu iktidarı ile İsrail demokrasisinin zayıfladığı’  görüşü oldu.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün