Silvyo Ovadya İle Yahudiliğin Kültürel Geçmişi Konuşuldu

İsrail’deki Türkiyeliler Birliği, 7 Ekim Cumartesi akşamı, Türkiye Yahudi Toplumu Geçmiş Dönem Başkanı ve 500.Yıl Vakfı Başkanı Silvyo Ovadya’yı ağırladı.

Elda SASUN Toplum
11 Eylül 2019 Çarşamba

İYT Kültür Komisyonu Sorumlusu Nelly Barokas, genç yaştan Yahudi Toplumuna 50 yıldır farklı kurumunda hizmet veren ve vermekte olan Silvyo Ovadya’yı tanıtarak konuşmacı kürsüsüne davet etti.

Silvyo Ovadya, İzak Algazi’nin taş plağa kayıtlı ‘Avinu Malkeynu’yu seslendirmesini dinletmekle konuşmasına başladı. Ünlü besteci ve hazan İzak Algazi’nin Atatürk ile dostluk ilişkisinde olduğunu, ancak Ankara Radyosu müdürlüğü görevine getirilmeyince ülkeden göç ettiğini anlattı.

Kalabalık bir izleyici kitlesi, kültürel ve aydınlatıcı bir konferans sunan Silvyo Ovadya’yı ilgi ve merakla izledi. “Bunları biliyor musunuz?” cümlesi ile açılış yapan Ovadya, Türk Yahudi kültüründen gelen objelerin görüntülerini ve Anadolu’da MÖ 3. yüzyıla ait Sardes Sinagogu kalıntılarının resimlerini slaytlar eşliğinde sunarak Yahudilerin 1492 yılı öncesinde pek bilinmeyen Anadolu geçmişini gözler önüne serdi.

500. Yıl Müzesinde sergilenmekte olan ve varlığı pek bilinmeyen ‘Saragosa Megilası’ ile eski Hanukiya hikâyeleri dinleyicileri duygulandırdı. Ovadya ayrıca, bir hahambaşı mührü ile Yahudilerin resmedildiği eski kartpostalların, Karagöz – Hacivat oyunlarındaki Yahudi imajı simgelerinin müzeye kazandırıldığını belirtti. Konferans sonunda soru-cevap bölümünde ise pek çok kimse doğrudan konuya ilişkin yaşanmışlıklarını ve bilgilerini paylaştı.

Gecenin sonunda Ovadya, 1967 yılında İsrail’in Yehud kentinde ‘Türkiye Yıldızlar Gecesi’ başlıklı müzikal bir etkinliğin büyük boy afişini Türkiyeliler Birliği Başkanı Ovi Roditi Gülerşen’e sundu. Gülerşen bu eski belgenin oluşturmayı öngördükleri müzede sergileneceğini belirtti ve Ovadya’ya armağan olarak Jackie Arditty’nin bir objesi ile bir teşekkür plaketi sundu.

İlgiyle izlenen konferans ayrıca mekânda bulunmayanlar için videodan yayınlandı ve birkaç bin kişi tarafından takip edildi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün