Holokost’ta Yahudileri kurtaran Polonyalılar onurlandırıldı

2. Dünya Savaşı’nda Yahudileri kurtaran 30 Polonyalı ödüllendirildi.

Dünya
9 Eylül 2019 Pazartesi

Amerikan kökenli Yahudi vakfı JFR’nin Varşova’da düzenlediği madalya töreninde konuşan Vakıf Başkanı Stanlee Stahl, Yahudi olmayan 30 kurtarıcıya hitaben yaptığı konuşmada “Siz bu dünyanın daha iyi bir yer olması için çalışmış insanlarsınız” dedi.  

Pazar günü yapılan törene 30 kurtarıcı dışında İsrail ve ABD’nin Polonya misyonlarında çalışan diplomatlar ve çok sayıda davetli katıldı.  

2. Dünya Savaşı’nda ölümü göze alarak  Yahudileri saklayan, kimisi çocuk yaşta olan kahramanların bugün 80-90 yaşlarında olduğunu belirten Stahl, sözlerine şöyle devam etti:

“Savaşta Yahudilere saklanmaları ve hayatta kalmaları için yardım etmenin cezası ölümdü, hatta tüm aileleri katledilirdi.  Çocuk yaşta bu cesareti gösteren bu kahramanlar bugün buraya torunlarının, çocuklarının yardımı ile tekerlekli sandalye ile geldi.  Sizler her daim dualarımızla hatırlanacaksınız.” 

Törene katılan tüm kurtarıcılar daha evvel İsrail Holokost Müzesi Yad Vaşem tarafından Uluslararası Dürüst Madalyası ile ödüllendirilmişti. Yahudi vakfı JFR, Doğu Avrupa’da ekonomik olarak zor şartlarda yaşayan bu  yaşlı kahramanlara aylık bağlıyor ve ihtiyaçları ile ilgileniyor.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün