Finansal okuryazarlık ipuçları

Finans dünyası çok geniş. Finansal hizmetler ve kurumlar mali tablolar, ekonomi, piyasalar, bütçe, yatırım, faiz, alt başlıklar.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
4 Eylül 2019 Çarşamba

Ekonomi eski Yunanca’da aile bütçesi demek. Dolayısı ile finans önce bütçe (proforma tablolar) ile başlar. Yani planlama faaliyeti ile. Maaş ve gelirler ne kadar, gelecekteki nakit akışlarımız yani gelir ve giderler ne olacak. Tasarruf, birikim, yatırım, kredi, borç, bütçe nedir, nelere dikkat etmek gerekir. Ekonomi, piyasa, borsa, döviz, altın, kripto para, Foreks, gayrimenkul, araba, arsa karşısında enflasyon, faiz, işsizlik, GSYİH, ihracat, cari açık, büyüme, bütçeye ek merkez bankası, hazine, maliye, kredi derecelendirme. Tüm bu başlıklar ayrı bir haber konusu olabilir. Biz buradan hane halkı, birey, tüketici, müşteri için, Ayşe Teyze ve Salih Amca için lazım olanlardan, önemlilerinden kısaca bahsedelim.

Zengin olmak bir hedef değildir. Hedefler somut, ulaşılabilir, ölçülebilir, süreli kısaca SMART olmalı.

Bütçe olmazsa olmaz. Gelirlerde muhafazakâr, giderlerde daha kötümser düşünülmeli.

Borç, tasarruf, kredi, birikim, yatırım kelimeleri finansal okuryazarlıkta ilk başlangıç noktası. Alacakla verecek olmaz.

Borç miktarından (stok) çok ödeme gücü yani nakit akışı (likidite) önemlidir. İcra borçtan dolayı değil borcu ödeyememekten dolayı gelir. Ödeme gücü borcun tutarı kadar önemlidir.

Kredi kartı ekstreleri, faturalar detaylı incelenmelidir. Harcama alışkanlıkları analiz edilmelidir. Artık kart ekstrelerinde yüzde bazında dağılımlar mevcut.

Mobil cihazlarda artık harcamaları, bütçeleri takip edebilecek uygulamalar mevcut. Hatta grafik, excel desteği bile var.

Kredi kartı kullanımı bilinçli yapılmalıdır. Ekstre kesim ve son ödeme günü, cari faiz, asgari ödeme tutarı, vb. önemlidir.

Her gecikme, asgari ödeme tutarı altında ödeme, taksitlendirme, kredi ve limit artış başvurusu, unutulan fatura kredi notunu olumsuz etkiler.

Tasarruf harcamalar sonrasında kalan üzerinden değil gelir üzerinden başta yapılmalı sonra harcanmalıdır.

Doğru kredi kullanımı ve risk / getiri oranında yatırım kararları için araştırmak, okumak şarttır.

Her seçim bir vazgeçiştir. Alternatif fırsat maliyeti ve enflasyon, bileşik faiz dikkate alınmadan finansal karar almak eksik olur.

Eşit taksitli itfa (ödeme) tablolarında öncelikle ve ağırlıklı olarak kredi faizleri (varsa) tahsil edilir.

Kredi maliyeti hesaplarında faiz, fon gibi detaylar unutulmamalıdır.

Kredi yeniden yapılandırma veya ev kredisi erken kapamalarda, kapama bakiyesi ile yeni kredinin tutarı, vadesi, faiz oranı dikkatle analiz edilmelidir.

Borsada ve piyasada beklentiler ağırlıklı olarak fiyatlanır. Tüyo, alışkanlık, söylenti ile değil şirket finansal verileri, ekonomik veriler, teknik ve trend analizleri dikkate alınarak yatırım kararları alınmalıdır.

Borsa, Foreks oyun yeri değildir. Borsada oynuyorum değil borsada yatırım yapıyorum cümlesi doğru ifade şeklidir.

Bireysel emeklilik, otomatik katılım sistemi uzun vadeli yatırımlar için, emeklilik günleri için alternatif yatırımlardır. Fon değişikliği imkanı unutulmamalıdır.

Yüksek getiri genelde yüksek risk barındırır. Yatırımcı risk analizi yapılmadan alınan yatırım kararları gözden geçirilmelidir.

Algoritma ve yüksek kapasiteli, işlemci emirleri günümüzde piyasaları saniyeler içinde büyük oranda etkileyebilmektedir.

Yatırım ve emeklilik fonları risklerin dağıtılmasına yardımcı olmaktadır.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün