İsrail’in en başarılı lisesinde eğitim Arapça

İsrail’in kuzeyinde Galile’de yer alan Arapça müfredatlı Dürzi lisesi yıllardır arka arkaya ülkenin üniversite sınavlarında en başarılı lisesi olarak kayda geçiyor.

Dünya
29 Ağustos 2019 Perşembe

Okul  ülkenin nispeten refah düzeyi düşük bir bölgesinde olmasına rağmen en gelişmiş şehirleri; Küdüs’ü, Tel Aviv’i geride bırakıyor.

Müslüman Dürzi kasabanın okulu özel bir vakfa da ait değil,  okul İsrail Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından finanse edilen onlarca devlet okulundan biri…

Küçük Dürzi Kasabası Beyt Hanan’da yer alan bu okulun son sınıf talebelerinin hepsi yıllardır  İsrail Lise Bitirme sınavını başarıyla tek seferde geçiyor. İsrail’de üniversiteye girişte bu sınav sonucu esas alınıyor. Okulun başarı oranı yüzde 100. İsrail de tüm okulların ortalaması ise sadece yüzde 60-70 civarında…

İsrailli karı-koca film yapımcıları Ronen Zaretzky ve Yael Kipper  üç yıllık bir çaba ile yaptıkları belgesel bir filmde bu okulun başarı sırrını film kareleri ile anlatıyor. ‘Yüzde Yüz Başarı’ adlı film geçtiğimiz günlerde düzenlenen Kudüs Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülünü aldı.  Film tüm İsrailli orta eğitim talebelerine örnek olması amacı ile okulların açılacağı 1 Eylül’de vizyona girecek… Filmde sınıf ortalamasının ardında kalan öğrencilere nasıl özel programlar uygulandığı, hocaların tatlı-sert halleri ve okulun lider öğretmeni Jalal Sa’ad’ın eğitim-öğretim felsefesi açıklanıyor.  Okul öğrencilerinin ve öğretmenlerinin okulun imajını korumak için paylaştığı sorumluluk bilinci de  dikkat çekiyor.

Belgesel filmin kahramanı Sa’ad Hoca, eğitim felsefesini okulun ilk günü yeni tanıştığı öğrencilerine şöyle örnekliyor: “Eğer derse gelemiyorsanız hastanede yatıyor olmanız gerekir. Eğer bilinciniz yoksa mazeret kabul ederim… Ancak yoğun bakımdaysanız oksijen tankını alır gelirsiniz buraya!!”

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün