Uyumayan Şehir Tel Aviv

İsrail’in en büyük ikinci şehri olan Tel Aviv, Akdeniz kıyılarında yer alıyor. 400 bin kişinin yaşadığı Tel Aviv, İsrail’in kültür ve ekonomi merkezi olarak biliniyor. İşte Tel Aviv ile ilgili bilinmesi gereken on şey…

Kültür
22 Ağustos 2019 Perşembe

Lal Dina Roso


1.       National Geographic, Tel Aviv’i dünyanın en iyi 9. plaj şehri olarak seçti.

2.       Ülkenin en büyük üniversitesi olan Tel Aviv Üniversitesi, ‘Dünyanın En İyi 100 Üniversitesi’ listesinde yer alıyor. Son zamanlarda, üniversitedeki araştırmacılar, kan kanserinin en agresif formu olan manto hücreli lenfomayı tedavi edebilecek bir tedavi geliştirdi.

3.       İtalyan hükümeti, Tel Aviv'de yer alan ‘Pronto’ adlı restorana ‘İtalya Dışındaki En İyi İtalyan Restoranı’ unvanını verdi.

4.       Tel Aviv, 100'den fazla suşi restoranına ev sahipliği yapıyor. 2010 itibariyle, New York ve Tokyo'dan sonra kişi başına en fazla suşi restoranı düşen yer olarak görülüyor.

5.       Beyaz şehir olarak da adlandırılan Tel Aviv’in en ilgi çekici mimarisi 4000 Bauhaus binası. UNESCO tarafından 2003’te Dünya Miras Alanı olarak adlandırılan beyaz beton yapılar sütunlar üzerine döşendi ve düz çatılara sahip.

6.       Yahudi Halkı Müzesi olan Beit Hatfutsot, Yahudilik ve Yahudi diasporası konusunda uzman. Tel Aviv’de bulunan müze, dünyanın en büyüğü.

7.       Her salı gecesi, Tel Aviv'de yaklaşık 300 patencinin sokaklarda paten kaydıkları bir etkinlik düzenleniyor. Başlangıcında, sadece küçük yaştaki insanların katıldığı etkinliğe artık her yaştan Tel Aviv’liyi çekiyor.

8.       Tel Aviv 1909’da, Yafo’da oturan Yahudi aileler tarafından bulundu. Arsayla ne yapacağını bilmeyen aileler, 66 gri 66 beyaz deniz kabuğuyla bir piyango düzenlemiş ve bölge ailelere bu şekilde dağıtılmış.

9.       Yılın 300 günü Tel Aviv’de ısı ve nem hüküm sürer ve kışlar ılıman geçer.

10.   İsrail 14 Mayıs 1948'de bağımsızlığını ilan etti. Tel Aviv, Aralık 1949'da hükümet Kudüs'e taşınana kadar İsrail Devletinin hükümet merkezi idi.

 

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün