Alman futbolunda ırkçılık tartışmaları

Bundesliga’nın köklü kulüplerinden Schalke 04’ün Başkanı Clemens Tönnies’in Afrikalılara yönelik kullandığı ırkçı ifadeler tepkilere neden oldu. Tönnies’in görevi bırakması isteniyor.

Dünya
7 Ağustos 2019 Çarşamba

Tönnies’in, yaklaşık bin 600 kişinin katıldığı bir etkinlikte iklim değişikliğiyle nasıl başa çıkılacağı konusundaki görüşlerini anlatırken kullandığı ifadeler Almanya’da tepkilere neden oldu.

Konuşmasında, “İklim değişikliğine karşı mücadelede vergileri arttırmak yerine Afrika’da 20 enerji santrali kurulmalı” diyen Tönnies, “Bu, Afrikalıların ağaçları kesmesini ve hava karardığında bebek yapmasını engellerdi” diye devam etti.

Tönnies’in bu sözleri ırkçılık tartışmalarına yol açtı. Tönnies’e en sert eleştiri Dünya Yahudiler Kongresi Genel Sekreteri Marak Stern’den geldi. Stern, “İnsanı şoke eden bir konuşma. Geri adım atıp özür dilemek yetmez. Kim kamuoyunda ırkçı düşünceleri yaygınlaştırıyorsa, onun sporla işi olamaz. Tönnies şapkasını alıp Schalke Kulubünden istifa etmeli” dedi.

Yıllarca Schalke 04 formasıyla önemli başarılara imza atan, günümüzde de Schalke 04’ün ikinci takımını çalıştıran Gerald Asamoah da Tönnies’i eleştirdi. Asamoah, “Söyleyecek söz bulamıyorum. Bana karşı şimdiye kadar hiç ırkçı tutumu olmadı. Açıklamaları benim için sürpriz oldu ve beni yaraladı. Bana ve Afrikalılara hakaret etti. Buna tahammül edemeyiz. Beni bizzat kendisi aradı ve tutumundan dolayı özür diledi” dedi.

Tönnies’in açıklamalarıyla ilgili Almanya Adalet Bakanı Christine Lambrecht de harekete geçti. Irkçılığa her fırsatta müdahale edilmesi gerektiğini belirten Lambrecht, Alman Futbol Federasyonu’nun (DFB) duruma müdahale etmesi için çağrıda bulundu.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün