Merkel Avrupa’yı antisemitizmle yüzleşmeye çağırdı

Almanya Başbakanı Angela Merkel Nazi direnişini andığı günde, tüm Avrupalıları popülizm, milliyetçilik, ırkçılık ve antisemitizmle yüzleşmeye çağırdı.

Dünya
24 Temmuz 2019 Çarşamba

Almanya Başbakanı Angela Merkel Nazi direnişini andığı günde, tüm Avrupalıları popülizm, milliyetçilik, ırkçılık ve antisemitizmle yüzleşmeye çağırdı.

Nazi lideri Adolf Hitler’e düzenlenen başarısız suikast girişiminin yıldönümünde konuşan Merkel, suikasta kalkışanların cesaret ve özverisinin bugünün insanına bir örnek teşkil etmesi gerektiğini söyledi.

Suikast girişimde bulunan ekibin başı olan Albay Claus von Stauffenberg ve diğer üyelerin idam edildiği meydanda konuşan Merkel “İnsanlığı, kendi hayatlarından üstün tuttular” şeklinde konuştu.

Albay von Stauffenberg, 20 Temmuz 1944’te eski Doğu Prusya’da bir toplantıya giden Hitler’e karşı, bombalı çantayla suikast girişiminde bulunmuştu. Bombalı çanta, toplantının yapıldığı odada, masanın ayağının yanına itilince, patlayan bombanın verdiği etki azalmıştı. Hitler’e suikast girişimi başarısız olduktan saatler sonra Albay von Stauffenberg ve arkadaşları idam edildi.

Merkel bu töreni Nazilere farklı şekillerde karşı koymuş, Yahudileri ölüm kamplarına gitmemeleri için saklayan insanlara, 1943 yılında Varşova Gettosunda Nazilere karşı ayaklanan Yahudilere, Alman işgalcilerine karşı direnen Polonyalı direnişçileri adandı. Merkel, “Von Stauffenberg bu direnişin bir sembolüdür, ama onun hikâyesi direnişin tek hikâyesi de değildir” dedi.

Antisemitizm ve ırkçılığın Almanya’da arttığını gösteren belirtiler üzerine Merkel, Nazilere karşı direnen ve seslerini duyuran bu insanların gösterdiği cesaretin bir esin kaynağı olması gerektiğini belirtti ve “Diğer tarafa bakıp sessiz kalmak yerine, hareket etmeliyiz” dedi. Avrupalıların da seslerini yükseltmelerini, nasyonalizm ve popülizme karşı hareket etmeleri gerektiğini belirtti. Merkel, “Bizler çok taraflı düşünmeliyiz, tek taraflı değil; global düşünmeliyiz ama ulusal değil; açık olmalıyız izole değil ve beraber olmalıyız, tek başımıza değil... Bunlar günümüzün vazifeleri” dedi.

 

 


Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün