“Hamas yol ayrımında”

The Independent, Gazze’de yönetimi elinde bulunduran Hamas’da örgüt içi ihtilafların son dönemde arttığını yazdı.

Dünya
17 Temmuz 2019 Çarşamba

Haberde, Hamas’ta liderlik içerisindeki anlaşmazlığın yalnızca İsrail ile yapılan ateşkes anlaşmasından kaynaklanmadığı, Esad rejimiyle ilişkiler konusunda da fikir birliği olmadığına dikkat çekildi.

Hamas’ın bir kanadı, Esad rejimine karşı silahlı muhaliflere destek vermeye çalışıyor. Öte yandan Hamas’ın diğer kanadı ise İran, Hizbullah ve Şam ile uzlaşı arayışında. Lübnan ve Türkiye arasında mekik dokuyan Salih el-Aruri’nin başını çektiği kanat Esad rejimi ile uzlaşmaya çalışıyor.

Kaynaklar, Aruri’nin Hizbullah aracılığıyla Şam’a bir ziyarette bulunduğunu, işleri rayına döndürmeye çalışmak için Suriyeli yetkililerle görüştüğünü aktardı. Aruri’nin Şam ziyaretine paralel olarak Hamas liderlerinden Mahmud ez-Zahar’a göre Hamas, Suriye rejimine karşı bir tavır sergilemekle yanlış yaptı. Zahar, “Beşar Esad bize dünyanın kapılarını açtı. Suriye’de Filistin’de olduğumuz gibi özgür bir şekilde hareket edebiliyorduk” dedi.

Independent Arabia’dan Emced Said’in haberine göre söz konusu ihtilaf, İsrail ile yapılan ateşkes sonrası bölgedeki ılımlı cepheye katılmak ve sorumlu bir hareket olarak görünme baskısı altında olan Hamas’ta yönetim krizine yol açıyor.

Son zamanlarda Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, kendisi ve Yahya Sinvar’ın, hareket içerisinde askeri kanada yakın olarak bilinen Mahmud ez-Zahar, Usame Hamdan ve Salih Aruri tarafından temsil edilen radikal bir grup tarafından etkisizleştirilmesinden endişe ediyor.

Aruri, Hamas ve destekçileri arasındaki artan gücü nedeniyle hareketin gelecekteki lideri olmaya aday olarak kabul ediliyor. Askeri ve politik tecrübesi olan bir lider şeklinde nitelenen Aruri, Lübnan Hizbullahı’na çok yakın olmasıyla biliniyor.

Kaynak: Independent Türkçe

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün