Wimbledon Şampiyonu, Yahudi olduğu için reddedilmiş

1956 Wimbledon Şampiyonu, Yahudi asıllı İngiliz Angela Buxton, zamanında All England Kulübüne antisemitizm nedeniyle alınmamış.

Dünya
16 Temmuz 2019 Salı

Angela Buxton ve Amerikalı siyahi partneri Althea Gibson, 1956’da çiftlerde Wimbledon Şampiyonu oldu. Buxton kısa bir süre sonra Wimbledon derecesini öne sürerek All England özel kulübüne üye olmak için başvuruda bulunmuş.Ancak kulüp çeşitli gerekçelerle şampiyon tenisçinin üyeliğini her başvurusunda reddetmiş.

İngiltere’de özel kulüplere girmek için belli şartlara sahip olmak, sosyal statü ve şampiyonluk gibi başarılar geleneksel olduğu halde, Buxton kulübe hiçbir zaman kabul edilmemiş.

Angela Buxton - Althea Gibson ikilisi aynı yıl Fransa Açık Tenis Turnuvasında da şampiyon oldu.

Buxton, şampiyonluğundan 63 yıl sonra The Sunday Times’a verdiği demeçte başvurusunun defalarca reddedilmesinin sebebini antisemitizm olarak açıkladı. Ancak Buxton’un açıklaması kulüp tarafından yalanlandı. All England, gazetede yer alan habere tepki olarak resmi bir açıklama yaparak kulübün ırk ve din ayrımcılığı yapmadığını ifade etti.

Buxton tenis kariyerinde antisemitizmle başka olaylarda da karşılaştığını, henüz 17 yaşındayken Kuzey Londra’da Cumberland Tenis Kulübüne yazılmak istediğini ancak reddedildiğini anlattı. Buxton, kulübün koçu Bill Blake’in, “Sen harika bir oyuncusun ancak burada Yahudileri kabul etmiyoruz” ifadesinin halen kulaklarında olduğunu belirtti. 

Angela Buxton ve Althea Gibson’un hikayesi Bruce Schoenfeld’in ‘Maç: Biri Siyahi Biri Yahudi İki Yabancı Nasıl Spor Tarihi Yazdı’ adlı kitabında da anlatılıyor.

 Althea Gibson, 2003 yılında hayata veda etti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün