İran´ın zenginleştirilmiş uranyum kararına dünyadan tepki

İran´ın zenginleştirilmiş uranyum stokunu nükleer anlaşmada belirtilen limitin üstüne çıkardığını açıklaması üzerine birçok ülkeden tepkiler geldi.

Dünya
2 Temmuz 2019 Salı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, "İran ateşle oynuyor" derken Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "ABD ve müttefiklerinin, İran'ın nükleer silah geliştirmesine asla izin vermeyeceği" ifade edildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı, İran'ın nükleer anlaşmayı bozmasının endişe verici olduğunu ancak İngiltere'nin halen anlaşmayı desteklediğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, "Anlaşmayı korumak istiyoruz çünkü İran’ın nükleer silahlara sahip olmasını istemiyoruz. Ancak İran bu anlaşmayı bozarsa o zaman biz de anlaşmadan çıkarız" açıklamasını yaptı.

Almanya da son durumu kaygı verici olarak değerlendirdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İran’a bu kararından dönmesi ve anlaşmaya daha fazla zarar vermemesi çağrısında bulunuyoruz" ifadeleri yer aldı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, "İran İslam Cumhuriyeti'nin bu kararı anlaşmanın korunmasına yardımcı olmayacak ve İran halkını anlaşmanın somut ekonomik faydalarından mahrum bırakacak" dedi. Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İran'a nükleer anlaşmaya bağlı kalma ve anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi çağrısında bulunduğunu belirtti.

İsrail, AB’nin Tahran’a “otomatik yaptırımlar” uygulamasını istedi.

Hafta başında İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Tahran'ın yüzde 3,67 zenginleştirilmiş uranyum stok limitinin nükleer anlaşmada belirtilen 300 kilogram stok seviyesini aştığını, aynı durumun ağırlaştırılmış su için de geçerli olduğunu açıklamıştı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün