Şampiyon Anadolu Efes

Tahincioğlu Basketbol Süper Liginde final serisi tamamlandı ve normal sezonu lider bitiren Anadolu Efes nefes kesen bir seri sonucunda şampiyonluğunu ilan etti.

Derya CERASİ Spor
26 Haziran 2019 Çarşamba

Seri başlamadan önce Zeljko Obradovic’in de söylediği gibi, ülkenin en iyi iki basketbol takımının karşılaştığı bir seri oldu ve bu seri birbirinden heyecanlı yedi maça sahne oldu. Euroleague Final-Four’unun ilk maçında da karşılaşan Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko basketbolseverlere çok çekişmeli bir seri izletti.

Anadolu Efes’in evsahipliğinde Sinan Erdem Spor Salonunda oynanan ilk maçta üstün olan taraf deplasman ekibi Fenerbahçe Beko oldu. Bobby Dixon ve Melih Mahmutoğlu’nun yıldızlaştığı maçta Sarı-Lacivertliler 56-73’lük skorla galip geldi. İki gün sonrasında oynanan ve uzatmaya giden maçı ise 101-93’lük skorla Anadolu Efes kazandı ve seride durumu 1-1’e getirdi. Bu maçta öne çıkan, 30 sayı kaydeden ve özellikle son çeyrek ile uzatma bölümünde müthiş performans gösteren Vasilije Micic idi. Bu performans belki de serinin kaderini değiştirdi. Ülker Spor ve Etkinlik Salonuna taşınan serinin üçüncü maçını da kazanan Ergin Ataman yönetimindeki Lacivert-Beyazlılar oldu. Böylece iki takım da deplasmanda birer maç kazanmış oldu ve Anadolu Efes yeniden saha avantajını ele geçirdi. Dördüncü maçta kazanan ve pes etmeyen Fenerbahçe Beko, Nicolo Melli ve Ahmet Düverioğlu gibi uzunları ile sonuca gitti ve seriye yeniden eşitlik geldi. Yeniden Sinan Erdem’e taşınan seride beşinci maçın önemi büyüktü. Kazanan takımın şampiyonluğa sadece son bir adımı kalacaktı. Bu maçta öne çıkan oyuncu ise Anadolu Efes’te Adrien Moerman oldu ve attığı 26 sayıyla takımını yeniden bir adım öne taşıdı. Ülker Spor ve Etkinlik Salonundaki altıncı maçta Anadolu Efes kazanması durumunda şampiyonluğunu ilan edecekti ancak Fenerbahçe Beko buna izin vermedi ve Marko Guduric’in özellikle son çeyrekteki etkili performansı ile seriyi üçüncü kez eşitledi.

Karar Maçı

Seride oynanan altı maçta eşitlik bozulmayınca, Sinan Erdem Spor Salonunda oynanacak yedinci maç şampiyonu belirleyecekti. 21 Haziran tarihinde Anadolu Efes evsahipliğinde oynanan maçta Shane Larkin müthiş bir performans sergiledi ve 38 sayı ile maçın yıldızı oldu. Fenerbahçe Beko ilk yarıda maçı başa baş götürse de, ikinci yarıda oyundan düştü. Acele şutlar farkın daha da açılmasına neden olurken, 89-74’lük skorla kazanan ve şampiyonluğunu ilan eden Anadolu Efes oldu.

Efes’in Dönüşü

Seri boyunca konuşulan küfürlü tezahürat, ambulans krizi gibi saha dışı konuların yerine basketbola odaklanmayı tercih ediyorum. En son 2008-2009 sezonunda o zamanki adıyla Efes Pilsen olarak yine Ergin Ataman yönetiminde Türkiye liginde şampiyon olan Anadolu Efes, on yıl sonra yeniden bu ünvana erişti. Serinin MVP’si ödülünü kazanan Shane Larkin, Anadolu Efes’in şampiyonluğunda büyük rol oynadı. Son maçta 38 sayı kaydeden Larkin, sürekli potaya giderek Fenerbahçe Beko savunmasını dağıttı ve Vasilije Micic, Adrien Moerman, Rodrigue Beaubois, Krunoslav Simon gibi oyunculara da alan açtı. Bryant Dunston’ın da özellikle savunmada takımı için çok kilit bir rol oynadığını söyleyebiliriz.

Sakatlıklar Fenerbahçe Beko’yu Etkiledi

Euroleague’de normal sezonu lider bitiren ancak sakatlıklar nedeniyle Final-Four’da dar bir kadroyla oynamak durumunda kalan Fenerbahçe Beko, istediği sonucu alamamıştı. Bu seride de Jan Vesely, Tyler Ennis, Erick Green ve Joffrey Lauvergne gibi oyuncularından yararlanamayan Sarı-Lacivertliler, Gigi Datome’ye de kısıtlı süreler verebildi. Zeljko Obradovic’in takımı; Kostas Sloukas, Bobby Dixon, Melih Mahmutoğlu ve Marko Guduric’in belli maçlarda müthiş performanslar sergilemesi ile seriyi son maça getirdi ancak final maçı baskısı ile Nicolo Melli, Ahmet Düverioğlu ve sakatlıktan yeni dönmenin de etkisi ile Gigi Datome’den pek katkı alamadı. Kaçan boş şutlar, savunmada yapılan konsantrasyon hataları sezon boyunca biriken yorgunluğun etkileri idi. Bunun farkında olan koç Obradovic de son maç öncesi sonuç ne olursa olsun takımıyla gurur duyacağını söylemişti.

Avrupa’nın En Çekişmeli Final Serisi

Avrupa basketbol liglerinin bu sezonki belki de en çekişmeli final serisini geride bıraktık. Euroleague’de Final-Four’a yükselmiş iki takım karşı karşıya geldi ve seri yedinci maça kadar uzadı. Bu birbirinden heyecanlı maçlar için bir basketbolsever olarak iki takıma da teşekkür etmemiz gerekiyor. Anadolu Efes Koçu Ergin Ataman sezon içerisinde, “Avrupa’nın en iyi takımlarından biri Fenerbahçe Beko. Son dört yılda Avrupa Ligi’nde Dörtlü Final oynayan tek takım Fenerbahçe. Fenerbahçe’nin üzerine çıkabilirsem Avrupa Ligi’nde şampiyon olurum, Türkiye’de şampiyon olurum. Biz de onlara ters gelebilecek bir takım kurduk” demişti. Final-Four’da oynadıkları maçı ve bu seriyi kazanarak bu düşüncesinin doğru olduğunu kanıtlamış oldu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün