Arap dünyası daha az ‘dindar’

Arap dünyasını kapsayan bir kamuoyu araştırması, Arapların eskiye göre artık daha az dindar olduğunu ortaya koydu.

Dünya
25 Haziran 2019 Salı

BBC’nin hafta başında sonuçlarını açıkladığı araştırmada, kendini ‘dindar değil’ olarak nitelendirenlerin sayısı, 2013’te yapılan aynı araştırmaya göre yüzde beş arttı. 420 milyonluk nüfusu kapsayan Arap Ligi ülkelerinin araştırmasına göre, kendini ‘dindar değil’ olarak nitelendirenlerin oranı yüzde 13. Bu nitelendirmeyi kullananların büyük bölümünü ise 30 yaş altı gençler oluşturuyor.

2018 sonu ile 2019 ilkbaharı arasındaki dönemde, on Arap ülkesini ve Filistin topraklarını kapsayan, 25 bin kişiye ulaşılarak yapılan araştırma Arab Barometer şirketi tarafından gerçekleştirildi. Araştırma, en büyük Arap ülkelerini dikkate alırken, 33 milyonluk nüfusu ile Suudi Arabistan’ı kapsam dışı bıraktı.

Araştırma ayrıca, Arap dünyasının üç yabancı lidere bakış açısını da değerlendirdi: ABD Başkanı Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin. Araştırmada, yüzde 51 ile en sevilen yabancı lider Erdoğan çıkarken, Trump’ın oranı yüzde 12’de kaldı.

Arap kamuoyu İsrail’i ulusal güvenlik ve istikrarın önündeki en büyük tehdit olarak nitelendirirken, tehditler sıralamasında ikinci ABD, üçüncü ise İran oldu.

Araştırma ayrıca, Arap halkı hakkında çarpıcı bir gerçeği daha ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 20’si, her beş kişiden biri, bölgeden ayrılmayı düşündüğünü belirtti. Katılımcıların ayrılmayı düşünme nedenlerinin başında ise ekonomik sebepler geliyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün