Fransız Yahudileri üç koldan antisemitizmin hedefinde

Parisli gazeteci Marc Weitzman, kaleme aldığı son kitabında, solculardan, sağcılardan ve Ortadoğu kökenlilerden kaynaklanan Yahudi düşmanlığının, Fransa ve Yahudileri nasıl olumsuz etkilediğini anlatıyor.

Dünya
17 Haziran 2019 Pazartesi

Weitzman’a göre, küresel antisemitizm ivme kazandıkça, Fransa’daki etkileri de daha derin oluyor. Bugün Fransa’da Yahudi vatandaşların birçoğu kimliklerini gizlemeyi tercih etmeseler de Yahudilikle ilgili faaliyetlere daha az ilgi gösteriyorlar.

Yazar Weitzman ise günlük hayatını sürdürürken sokakta kimliğini saklamayı tercih edenlerden.

Kitabı için dört yıldır Fransa’da Yahudi düşmanlığının yeniden ortaya çıkışını inceleyen yazar, kendi ülkesinde Yahudi bir vatandaşın nasıl büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu en iyi bilenlerden.Yazar Paris’teki hayatı için şu ifadeleri kullanıyor: “Kesinlikle ekstra tedbirler alıyorum. Mesela metroya binmem, bara gitmem gerekiyorsa, elimde tuttuğum kitabın bile başlığına dikkat ediyorum.Dışarıda Davud’un Yıldızı kolyesi veya figürü taşımıyorum. Bu sadece Paris için geçerli değil üstelik. Bugün Fransa’nın her yerinde Yahudi olarak tehlikelere mazur kalabilirsiniz.”

60 yaşındaki Weitzman’ın yeni kitabı,Nefret: Fransa’da Yükselen Antisemitizm Dalgası önümüzdeki yıl İngilizce olarak da yayınlanacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün