Yahudi ve Filistinliler, Nazilere karşı beraber savaşmış

Bugünkü Ortadoğu ortamında neredeyse imkansız olacak bir birliktelik II. Dünya Savaşı’nda yaşandı. Yahudiler ve Filistinli Araplar, İngiliz ordusunun saflarında Hitler’in Nazi ordusuna karşı omuz omuza çarpıştı.

Dünya
17 Haziran 2019 Pazartesi

II. Dünya Savaşının Ortadoğu tarihinde Nazi Almanya’sından yana taraf olan Kudüs Büyük Müftüsü Hacı Emin el-Hüseynî’nin Yahudilere karşı hareketleri bilinen bir gerçektir. Ancak bundan çok daha az bilinen bir gerçek de birçok Arap’ın Hitler ve Müftünün görüşlerine karşı bir politik görüşü benimsediğidir.

İsrail’in kuzeyinde bulunan Tel Hai Üniversitesi Profesörü Mustafa Abbasi yaptığı akademik araştırmada, II. Dünya Savaşı’nda bölgeden sorumlu İngiliz mandası kuvvetlerinde en az 12 bin gönüllü Arap Filistinli askerin olduğunu ortaya çıkardı.İngiliz birliklerinde görevli bu askerler Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya, Yahudi meslektaşları ile birlikte Nazilerle savaşmıştı.

Abbasi’nin araştırmaları akademik bir dergi olan Cathedra Periodicalda Nazilerle Savaşan Filistinli Gönüllülerin Hikayesibaşlığı altında yayınlandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün