Arjantin elçilikleri AMIA bombalanmasının 25. yılını anıyor

20 farklı şehirdeki Arjantin elçilikleri, Buenos Aires’deki AMIA Yahudi Merkezinin bombalanmasının 25. senesi anısına, Dünya Yahudi Kongresi ile beraber anma törenleri düzenliyor.

Dünya
12 Haziran 2019 Çarşamba

Uluslararası anma törenleri pazartesi günü Şili’nin başkenti Santiago’da başladıktan sonra Berlin’de devam ediyor. 18 Temmuz’a kadar devam edecek törenlerin yapılacağı diğer şehirler ise New York, Londra, Madrid, Moskova, Brasilia, Canberra, Tel Aviv, Roma ve Cenevre’de yer alan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi.

Pazartesi günkü törene, Santiago Yahudi Cemaat Başkanı Gerardo Gorodischer saldırıda hayatını kaybeden kendi yerel cemaat üyelerini anarak başladı. Şili’nin Arjantin Büyükelçisi Jose Octavio Bordon ise, “Tüm demokratik ülkelerden uluslararası tutuklama emri olan ve saldırıdan sorumlu oldukları düşünülen Arjantin’deki İranlı vatandaşların mahkemeye çıkarılması için” uluslararası işbirliği çağrısında bulundu.

Henüz hiç kimse saldırı suçuyla tutuklanmasa da, Arjantin ve İsrail uzun zaman önce Tahran’ı suçladığı gibi hem eski İran yetkililerinin hem de Hizbullah’ın AMIA saldırısından ve 17 Mart 1992’de Buanos Aires’deki İsrail Konsolosluğuna düzenlenen terörist saldırıdan sorumlu olduklarını açıkladı.

Latin Amerika Yahudi Kongresi Başkanı Adrian Wertein, “Arjantin’i vurmuş bu uluslararası terörist saldırısının deneyimini tüm dünya ile paylaşmamız önemlidir. Bu felaketle, sıkı kanunlarımız ve adaletimizle beraber yüzleşmemiz gerek.  Umuyorum bu hareketlerimizle, terörizm felaketine karşı tüm uluslararası toplumu uyarmış oluruz” şeklinde konuştu.

Uluslararası anma törenleri Latin Amerika Yahudi Kongresi, Dünya Yahudi Kongresi bölge şubesi ve Arjantin Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlendi. Yapılan her törende, şehrin yerel Yahudi cemaati, Arjantin’in gerçekleştirdiği bu diplomatik misyona katılacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün