AP seçimlerinde sağ partiler yükselişte

Avrupa Birliği 28 ülke, Avrupa Parlamentosunun üyelerini seçmek için sandık başına gidiyor.

Dünya
23 Mayıs 2019 Perşembe

Bugün başlayan oy verme işlemi 26 Mayıs’a kadar devam edecek. Yaklaşık 400 milyon seçmen, AP’nin 751 üyesine karar verecek.

Son kamuoyu araştırmaları merkez sağ ve merkez sol partilere olan desteğin azaldığını, buna karşın aşırı sağ partilerin yükselişte olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle birlik karşıtı söylemleri olan partiler önemli ölçüde destek kazanmış görünüyor.

Anketlere göre İngiltere’de Brexit Partisi, İtalya’da ise 5 Yıldız Hareketi, yirminin üzerinde sandalyeye sahip olacak. Bu iki parti ilk kez AP’de koltuk kazanmış olacak. Sağ partilerden Uluslar ve Özgürlükler Avrupası (ENF) ile Avrupa İnsanlar ve Uluslar İttifakının (EAPN) da büyük çıkışı yapması öngörülüyor. Tahminlere bu iki parti milletvekili sayısını 30’lardan 80’lere çıkaracağı yönünde.

En büyük kaybı ise merkez sağdaki Avrupa Halk Partisinin (EPP) yaşaması bekleniyor. 2014 yılında 221 vekil çıkaran EPP’nin bu seçimde 173’e düşmesi bekleniyor. İkinci büyük kaybı ise merkez soldaki Sosyal Demokratlar (S&D) bekliyor. S&D’nin de yaklaşık 38-40 koltuk kaybetmesi bekleniyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün