Facebook, sahte içerikli aşırı sağcı grupları temizliyor

Ay sonunda gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde, özellikle sosyal medya platformları propaganda yapılan yerlerin başında geliyor.

Dünya
23 Mayıs 2019 Perşembe

İnsan hakları savunucusu sivil toplum kuruluşu Avaaz, son üç ayda Facebook'u aşırı sağcı sahte içerik üreten sayfa ve grupların baskınına uğradığını belirtti. STK’nın söz konusu raporunun ardından da Facebook, 77 sayfayı kapattığını açıkladı. Kapatılan sayfaların son üç ayda yarım milyar kez ziyaret edildiği belirtildi.

ABD merkezli kuruluş ise raporunda şüpheli sayfa ve grup sayısını 500 olarak belirtti. Sahte içerik ürettiğinden şüphelenen 500 sayfanın takipçi sayısının da 32 milyonu bulduğu açıklandı. Sadece altı Avrupa ülkesini mercek altına alan Avaaz, şüphelendikleri sayfalardaki etkileşim sayısını da 67 milyon olarak belirledi.

Avaaz, Facebook’un kapattığı sayfaların sahte içerik üreten hesapların yaklaşık yüzde 20’sine denk geldiğini açıkladı. Yine de Facebook'un kapattığı sayfalardaki takipçi sayısının aşırı sağ ve Avrupa Birliği karşıtı partilerin resmi sayfalarındaki takipçi sayısından neredeyse üç kat daha fazla. Rapor bu sayfa ve grupların ırkçı, göçmen düşmanı, Yahudi karşıtı ve nefret söylemi içeren paylaşımlarda bulunduğunu ortaya koydu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün