Eurovision İsrail’de

Eurovision programını Youtube üzerinden canlı izlemek için arama çubuğuna ‘Eurovision Song Contest’ yazabilirsiniz.

Kültür
15 Mayıs 2019 Çarşamba

Netta Barzilai’ın geçen yıl Lizbon’da Eurovision birincisi olmasının ardından, İsrail 20 sene sonra yeniden yarışmaya ev sahipliği yapıyor. Organizasyon, “Hayal etmeye cesaret et / Dare to Dream” sloganıyla milyonlarca kişiye İsrail’i tanıtacak.

İki yarı finalden, finale kalacak onar yarışmacı ülkenin yanı sıra, geçen yılın kazananı İsrail ve beş büyükler Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve İspanya - büyük finalde yarışacak.

Birinci yarı finalin 14 Mayıs Salı gecesi gerçekleşmesinin ardından ikinci yarı final 16 Mayıs’ta, final ise 18 Mayıs’ta gerçekleşecek. İkinci yarı final gecesinde, insanların zihnini okuyabilen ve manipüle edebilen İsrailli mentalist Lior Suchard yarışmacıların beklediği odada farklı numaralar yaparak heyecanlarını dindirecek. Türkiye’de de montajladığı müzik videolarıyla tanınan, söz yazarı ve film yapımcısı Kutiman, video montaj şovu ile izleyicilerin karşısında olacak. 1978 Eurovision kazananı Izhar Cohen de gecede bir performans sergileyecek.

Finalde ise Netta’nın sanatçıları karşılamasının ardından ilk şovu Dana International ile Omer Adam, mega hit olmuş parçaları ‘Tel Aviv Ya Habibi Tel Aviv’ ile yapacak. Bu şarkının bestecisi Doron Medalie aynı zamanda geçen sene kazanan ‘Toy’un da bestecisi. Daha sonra Ilanit (Eurovision 1973 ve 1974) ‘Ey Sham’ şarkısını ve Nadav Guedj (Eurovision 2015) ise ‘Golden Boy - Let Me Show You Tel Aviv’ adlı Eurovision şarkılarını seslendirecek. Şarkılar arasında bayrak geçidi olacak. Harika Kadın Gal Gadot Los Angeles’tan venüye bağlanacak. Netta yeni şarkısı ‘Nana Banana’yı seslendirecek.

 Akıl okuyan Lior Suchard akıllara durgunluk verecek

En son 4 Mart’ta James Corden’ın ‘The Late Late Show’ komedi programına katılan Suchard, sunucunun, sekiz seyircinin ve konuk müzik grubu Jonas Brothers üyesinin aklından seçtiği kelimeyi, sayıları ve şarkıları buldu. Dahası bunların hepsi birbirine bağlantılıydı. Jonas Brothers üyesinin aklından geçirdiği şarkı ‘Bohemian Rhapsody’ olurken, Corden şarkının ilk kelimesi olan ‘mama’yı bir defterin sayfalarından tesadüf eseri seçmişti. Seyircilerin seçtiği rakamlar ise aynı parçanın ilk sekiz notasına denk geliyordu. Yer piyanosunda Suchard, Corden ile rakamlara sırasıyla ayaklarıyla basınca stüdyoda büyük heyecan yaşanmıştı. Suchard bu programda Eurovizyon’un ve İsrail’in bol bol reklamını yaptı.

 Madonna hâlâ muamma

Jerusalem Post’un haberine göre Madonna, Filantrop Silvan Adams’ın özel uçağı ile çarşamba günü İsrail’e inmiş olacak. Habere göre Madonna’ya Eurovision finali için 40 kişilik bir koro, 25 dansçı ve onlarca teknisyenle beraber toplam 135 kişilik bir kafile eşlik edecek. Madonna gecenin tam ortasında yeni şarkısı ‘Madame X’ ve klasiklerinden ‘Like a Prayer’ı seslendirecek. Ancak BBC’ye göre Madonna halen sözleşme imzalamış değil. Şu anda resmi programa göre yarışma arasında Eurovision’a daha evvel katılmış olan Conchita Wurst, Måns Zelmerlöw, Eleni Foureira and Verka Serduchka, Eurovision tarihinin en akılda kalan anlarını canlandıracakları bir şov sergileyecek.

Neden Kudüs’te değil de Tel Aviv’de?

Geçen yıl Barzilai’ın ödülünü alırken söylediği “Seneye Kudüs’te” sözlerinden sonra yarışmanın Tel Aviv’de yapılması soru işaretleri yaratmıştı. Daha önce iki kez yarışmaya ev sahipliği yapan Kudüs’ün yanı sıra Eilat, Hayfa ve Masada da Eurovision için talipti. Fakat Avrupa Yayın Birliği, Şabat günü olan cumartesileri çalışmaya izin vermeyen Kudüs’ü hazırlıklar tam bir gün çalışma gerektirdiği için elemek zorunda kaldı. Kudüs’ün politik anlamda tartışmalı bir konumda olmasının seçimle ilgisi olmadığı belirtildi.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün