Ortadoğu’da sular duruldu

Filistinli gruplarla İsrail arasında ateşkes sağlandı.

Dünya
8 Mayıs 2019 Çarşamba

Hafta sonunda Gazze’den düzenlenen yüzlerce roket saldırılarına İsrail’in hava bombardımanıyla karşılık vermesiyle her iki taraftan da çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

  Hafta sonunda şiddetin tırmanmasının ardından, hafta başında İsrail ile Hamas ve İslami Cihad arasında, Mısır’ın arabuluculuğunda, ateşkes sağlandığı açıklandı. Yaşanan olaylar 2014’teki Gazze Savaşı’ndan bu yana bölgedeki en şiddetli dönem oldu. Olaylarda toplam dört İsrailli, 25 de Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze’de hafta sonunda şiddetin tırmanmasının ardından, hafta başında İsrail ile Hamas ve müttefiki İslami Cihad arasında ateşkes sağlandığı açıklandı. Görüşmelere katılan temsilciler, Mısır’ın arabuluculuğunda yapılan taraflar arası pazarlık görüşmeleri neticesinde karşılıklı saldırıların durduğunu duyurdu.

İsrail ordusu ve Filistinli gruplar arasındaki gerilim, 2014’teki Gazze Savaşı’ndan bu yana bölgedeki en şiddetli dönem oldu. Olaylarda toplam dört İsrailli, 25 de Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail sağlık ekipleri, saldırılarda en az 83 İsraillinin yaralandığını duyurdu. Filistin tarafında ise en az 70 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail ordusu son kayıplara ilişkin açıklama yapmazken, Filistinli grupların hafta sonu İsrail’e 650 ayrı roket saldırısı düzenlediğini duyurdu. İsrail Hava Kuvvetleri de bölgede 250 ayrı hedefi bombaladı. Hedefler arasında Gazze Şeridi’nde Anadolu Ajansı ofisinin de bulunduğu bina da yer aldı. AA ofisinin bulunduğu sekiz katlı binanın Hamas ve İslami Cihad tarafından terör faaliyetleri için kullanıldığını savunan İsrail Ordusu, şu açıklamayı yaptı: “Saldırılan yapı, Hamas’ın Batı Şeria görev gücü tarafından kullanılmaktaydı. Bu güç, terörist unsurları yöneterek terörist altyapısı oluşturmak, terör faaliyetleri için mesaj aktarmak ve İsrailli sivillere karşı terör saldırıları düzenlenebilmesi için para transferi yapıp lojistik destek sağlamaktan sorumludur.”

Reuters’ın haberine göre, İsrail, Gazze’deki hava saldırılarında Hamas komutanı Hamid Ahmed Abed Kudri’yi doğrudan hedef alarak öldürdü. Kudri, İsrail tarafından İran fonlarını Hamas militanlarına aktarmakla suçlanıyordu.

Rivlin’den birlik mesajı

  İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin, hayatını kaybeden İsrailli Arap Ziad Alhamada’nın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Rivlin, birlik mesajı verdi. Rivlin, “Ultra-Ortodoks, laik, dindar, geleneksel, Yahudi, Arap… Terör, hiç ayrım yapmadan, acımadan, hepimizi vuruyor. Hiçbir zaman buna teslim olmayacağız. Kutlamada da, tesellide de beraberiz. Daha fazla bir acı yaşamamanız için tüm kalbimle dua ediyorum” dedi. 

Dünya liderlerinden roketlere kınama  

Amerika ve Avrupa ülkelerinin liderleri, Gazze’den İsrail’e yapılan roket saldırılarını kınadı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, cumartesi yaptığı açıklamada, “Gazze’den İsrail’e yapılan roket saldırıları hemen durdurulmalıdır. Sivillerin hayatlarının korunabilmesi için bu tehlikeli durumun tırmanışının acilen engellenmesi gerekmekte” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus ise, “ABD, Hamas ve İslami Cihad örgütünün Gazze’den İsrail’in her yerindeki masum insanlara ve çevrelerine karşı aralıksız devam eden roket saldırılarını şiddetle kınıyor” ifadesini kullandı.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro kişisel Twitter hesabında, İsrail’in güney bölgelerinde yaşayanların, üzerlerine gelen roket saldırısından kaçışlarını ve etraflarındaki binalarda meydana gelen patlamaları gösteren bir video görüntüsü yayınladı. Portekizce yayınladığı tweet’inde, “Bugün Gazze’den İsrail’e atılan 150’den fazla roket, İsrail’deki masum sivillere ulaştı” şeklinde yazdı.

Alman Dışişleri Bakanı da İsrail’e yapılan ‘devasa roket saldırılarını’ twitter hesabından kınadı ve ekledi: “Sivillere karşı yapılan saldırıları haklı gösterecek hiçbir sebep yoktur. İsrail’in kendisini savunmaya ve vatandaşlarını korumaya hakkı vardır.”

Avusturya’nın hükümet sözcüsü de ‘İsrail’in kendini savunma hakkını’ desteklerken Gazze roket saldırılarını ‘şiddetle’ kınadığını açıkladı.

Estonya’nın Dışişleri Bakanlığı da saldırıları “Sivillere karşı ayrım gözetmeden yapılan saldırılar kesinlikle kabul edilemez” diyerek kınadı.

 

İSRAİLLİ ARAP AİLEYE TAZİYE ZİYARETİ

İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin, hafta sonu yaşanan şiddet olaylarında hayatını kaybeden İsrailli Arap’ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

Olaylarda hayatını kaybeden dört İsrailliden biri olan Ziad Alhamada’nın oğlu Rivlin’e, “Ziyaretinizin benim için ne kadar anlamı olduğunu anlatamam” dedi. Rivlin ise, “Niye gelmeyecekmişim? Sen de İsrail vatandaşı değil misin?” diye karşılık verdi.

49 yaşındaki Alhamada, Gazze’den atılan roketlerden biri, Aşkelon’da çalıştığı fabrikaya isabet edince hayatını kaybetti. 58 yaşındaki, dört çocuk babası Moshe Agadi evinin arka bahçesinde otururken aldığı şarapnel yaralarından dolayı hayatını kaybetti. 67 yaşındaki Moshe Feder ise araba kullanırken bir roketin hedefi oldu. 21 yaşındaki İsrailli – Amerikalı Menachem Prezuazman da hayatını kaybeden son İsrailli oldu.

Diğer acılı aileleri de ziyaret eden Rivlin, birlik mesajı verdi. Rivlin, “Ultra-Ortodoks, laik, dindar, geleneksel, Yahudi, Arap… Terör, hiç ayrım yapmadan, acımadan, hepimizi vuruyor. Hiçbir zaman buna teslim olmayacağız. Kutlamada da, tesellide de beraberiz. Daha fazla bir acı yaşamamanız için tüm kalbimle dua ediyorum.”

 

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki

Türkiye de, bölgede artan gerilim ve saldırılara tepki gösterdi. Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından cumartesi günü yayımlanan açıklamada, “İsrail’in Gazze’de dünden bu yana çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesine veya yaralanmasına neden olan ve Anadolu Ajansı’nın binasını da hedef alan ayrımsız saldırılarını şiddetle kınıyoruz. İsrail’in orantısız eylemleriyle bölgede tırmanan gerginliğin azaltılması için uluslararası toplumu süratle harekete geçmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullanıldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün