Efsanevi casus Eli Kohen’in naaşı bulundu mu?

İsrail’in Suriye’deki efsanevi casusu Eli Kohen’in naaşının Ruslar tarafından bulunduğu iddia edildi. Sosyal medyada dolaşan bazı iddialara göre Suriye’deki muhalif gruplar durumu tespit ederek bildirdi.

Dünya
25 Nisan 2019 Perşembe

Ruslar yaklaşık iki hafta önce, 1982’deki Lübnan Savaşında kayıp olan Çavuş Zachary Baumel’in naaşına ulaşarak mezarından çıkarıp İsraillilere teslim etmiş, 37 yıldır süren aramaları sona ermişti.

Eli Kohen’in naaşının da bulunmuş olma ihtimali İsrail’de büyük yankı uyandırdı. İsrail 12. Kanalı Suriye’deki muhalif gruplardan böyle bir bilgi edinildiğini belirtti ancak Suriyeli muhalif gruplardan gelen haberlerin her zaman güvenilir olmadığını da haberine ekledi.  Öte yandan ilgili naaşın İsrail’e getirilmesi konusunda Ruslardan yardım istendiği de belirtildi.

Eli Kohen 1967 Altı Gün Savaşı öncesinde Kamil Emin Thaabet adıyla Suriye’nin üst düzey yönetimine kadar sızmayı başarmış bir casustu. Kohen’in elde ettiği bilgiler İsrail’in savaşı kazanmasında önemli rol oynadı. Kohen yakalanarak Suriye tarafından idam edildi. Arada geçen yıllarda ailesi Suriye hükümetinden naaşın gerin alınması için çeşitli girişimlerde bulunduysa da Suriye bu talebi hep reddetti. Sonrasında Mossad düzenlediği bir operasyon ile Kohen’e ait bir kol saatini bularak İsrail’e getirdi. Bu kol saati ölümünün yıl döneminde Mossad’ın direktörü Yosi Kohen tarafından ailesine teslim edildi.

Ancak İsrail’de Başbakanlık Ofisi, Eli Kohen’in naaşının bulunduğu ile ilgili haberleri reddetti. İsrailli yetkiler, konunun gündeme geldiği ilk günlerde yorum yapmaktan kaçınırken, geçtiğimiz hafta Rusya’nın söz konusu iddiaları reddetmesinin ardından bir açıklama yaptı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün