Amerikalı Yahudilerden Trump’a tepki

Dünya
10 Nisan 2019 Çarşamba

ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhuriyetçi Parti üyesi Yahudi Amerikalılarla bir araya geldiği bir buluşmada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için “Sizin Başbakanınız” ifadesini kullanması tartışmalara neden oldu.

 Trump, Las Vegas’ta Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu’na yaptığı konuşmada “İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımak için Beyaz Saray’da sizin başbakanınızla birlikte durdum” dedi. Trump, Kongre’de Demokratların radikal gündeminin uygulanmasının İsrail’i tek başına bırakacağını iddia ederken de dinleyicilere İsrail’i kastederek “…yapayalnız açıkta kalırsınız” dedi.

Etkinliğin ardından ABD’nin önde gelen iki Yahudi kuruluşundan Trump’ın sözlerine kınama geldi. İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (ADL) Direktörü Jonathan Greenblatt, “Sayın Başkan, kelimeler önemlidir. Tüm seçilmiş yetkililer gibi sizin de insanların Yahudilerin sadık Amerikalılar olmadıklarına inanmalarına yol açabilecek dilden kaçınmanız kritik önemdedir” dedi.

Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) de “Sayın Başkan, İsrail Başbakanı kendi ülkesinin lideridir, bizim değil. İster sağlam dostlardan isterse en sert tenkitçilerden gelsin bunun aksi açıklamalar sadece bağnazlığı beslemeye yarar” paylaşımını yaptı.çocuklarını aşılamayı ret eden bazı ailelerde olduğu kadar Ortodoks Yahudi topluluklarında da görüldü.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün