İsrail’de seçim: 9 Nisan

Sağ ve sol partilerin hiç olmadığı kadar yarışacağı ve İsrail meclisi Knesset’in üyelerinin yeniden seçileceği İsrail seçimleri 9 Nisan’da.

Dünya
8 Nisan 2019 Pazartesi

BBC, seçim ile ilgili yaptığı haberinde, bu seçimlerin  Başbakan Binyamin Netanyahu için bir iktidarda kalma savaşı olduğunu belirtiyor. Ancak siyasi uzmanlar, Netanyahu’nun, karşısındaki eski generallerden kurulu Mavi Beyaz koalisyonuna göre daha az oy almasına rağmen, sağcı radikallerin desteği ile yeniden başbakan olarak seçileceğini belirtiyor.

İsrail seçimlerinde dikkat çekici beş nokta ise şöyle:

 1-) Beşinci defa iktidar için seçime giden Netanyahu, eğer bu seçimden başbakan olarak çıkarsa, ülkenin kurucu babası David Ben Gurion’un yönetimde kalma  rekorunu kıracak.

 2-) Yapılan anketlere göre hiçbir partinin tek başına iktidara gelemeyeceği İsrail’de, en çok oyu alan partinin liderinin başbakan olması garanti değil.

 3-) Sağ partiler olsun, sol olsun bu seçimde Filistin’le yapılacak barış anlaşmasını seçim kampanyasında hiç gündeme getirmediler. Tam tersine, “Batı Şeria’nın ilhakı” gibi radikal açıklamalar bile yapıldı.

 4-) Seçimde demografik faktörler büyük rol oynayacak. İsrail’de var olan 6.3 milyon seçmen, oyunu sosyal durum, etnik ve dini olarak bağlı olduğu grubun meyline göre yönlendirebiliyor.Örneğin dindar gruplar haham liderlerinden bu konuda tavsiye alabiliyor.

5-) Seçimlerden ultra ulusalcı Zehut partisi anahtar parti olarak çıkabilir. En az mecliste dört sandalye kazanması beklenen küçük parti kimin başbakan olacağını belirleyebilir.

Ancak parti lideri Moşe Feiglin, şimdilik seçimin iki favorisi olan Netanyahu ile Benny Gantz arasında bir seçim yapmadığını belirtiyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün