Türk Yahudi Toplumundan: 2 Konser - 3 Kitap

Toplum
3 Nisan 2019 Çarşamba

Nino Varon İsrail'deki Turkiyeliler Derneğinin konuğu

Kadim dostu gitarıyla altmış yıldan fazladır müzisyenlik yapan, 70’li yılların Türk pop müziğini şekillendiren en önemli prodüktörü Nino Varon 13-14 Nisan tarihlerinde İsrail’de sevenleri ile buluşuyor. Varon, Dj eşliğinde kendine has anlatımıyla ‘Şarkı Gibi Şarkılar’ albümünün hikayesini anlatacak.

Yıllar sonra çıkan son  albümü ‘Şarkı Gibi Şarkılar’ ile Nino Varon, nostaljik şarkılarına uygun sanatçıları bir araya getirerek, özlem duyulan duyguları, günümüzde hızlıca akıp giden ve zamanda kaybolan insan belleğine hatırlatmayı hedefliyor. 

İtalyan Sinagogunda Bahar Konseri

27 Mart Çarşamba akşamı Tarihi İtalyan Sinagogu, Bahar Konseri teması altında yine özel bir konsere ev sahipliği yaptı.

Keman-Piyano düosunu oluşturan Keman sanatçısı Begüm Çalımlı ve Piyanist Deniz Kurdoğlu başarılı performanslarının yanı sıra bestecileri de kısaca anlattıkları bu açıklamalı konserde Faure’den, Tchaikovsky, Dvorak, Fazıl Say ve Elgar’a uzanan geniş bir repertuar sundular. Konser bitimden sonra üç bis parçası ise gecenin sürprizi oldu. İbranice melodiler arasında çok sevilen Erev Şel Şoşanim, Yeruşayim şel Zahav ile salondakilere çok hoş bir armağan sundular.

YENİ ÇIKAN KİTAPLAR

Araf Yaradılış Kanunu: “Bu, nasıl öldüğümün hikâyesidir!”

Şalom yazarlarından Berk Yüksel’in yeni ve sıra dışı romanı ‘Araf Yaradılış Kanunu’ raflarda yerini aldı. Arkadaş Yayın Grubu, Akılçelen Kitaplar’dan yayınlanan kitap, özgürlüğünü kazanmak isteyen bir varlığın, düalitenin sahiplerine başkaldırısının hikâyesini anlatıyor. Okuyucu, romanın sayfalarını çevirirken, ‘Ben kimim?’, ‘Nereden gelip, nereye gidiyorum?’, ‘Hakikat nedir?’, ‘Amacım ne?’, ‘Ne için yaşıyorum?’, ‘Özgür irade var mı?’ ya da... ‘Neden buradayım?’ gibi sorulara cevap arıyor.

Araf: Yaradılış Kanunu, tüm hayatlara dair bir anahtar olduğunu hatırlatan ve Bir’in Ruhundan, Ruhun Bir’liğine uzanan sonsuz bir yolculuğu resmeden bir roman. 

Bella Habip'in kitabı çıktı 

Psikanalist Bella Habip’in 2012-2018 arasında kaleme aldığı, kültür ile psikanalizin buluşma noktalarından hareket eden makalelerden oluşan ‘Kültür ve Psikanaliz: Sinema, Edebiyat ve Güncelin Psikanalizi’ adlı kitabı yayımlandı.

Yapı Kredi Yayınları tarafından çıkan kitapta Habip, kültürel alanla bireyin ruhsal ve zihinsel işleyişi arasındaki karşılıklı etkileşimin edebiyat, sinema ve güncel olayların psikanalitik bir okumasıyla açımladığı bu metinlerde okuru yönetmen Xavier Dolan’ın filmlerinden Britanyalı psikanalist Winnicott’un yaratıcı dürtüsüne, Orhan Pamuk’un Kırmızı Saçlı Kadın’ından Oidipus karmaşasına uzanan geniş erimli ve ufuk açıcı bir alanda yolculuğa çıkarıyor.

Daryo D. Beskinazi’nin ilk kitabı raflarda

Daryo D. Beskinazi’nin Oğlak Yayıncılık tarafından yayımlanan edebiyat / hikaye türündeki ilk kitabı ‘Melek Tokadı’, 15 Mart’ta okuyucuyla buluştu.

‘Melek Tokadı’, otobiyografik değinmelerin de yer aldığı on sekiz bağımsız öyküden oluşuyor. Yazar, hikâyelerindeki karanlık dili yaşadığımız dönemin ruhuyla eşleştirirken, bunu kendine özgü edebi üslubuyla kağıda aktarıyor. Kitabın özel lansmanı 27 Mart’ta, Karaköy Juma binasındaki x-ist sanat galerisinde gerçekleştirildi. Lansmanda Daryo D. Beskinazi kitabın içeriğiyle ilgili soruları yanıtlarken, öykülerinden kısa alıntıları da davetlilerle paylaştı.

Beskinazi, 13 Nisan günü, İzmir kitap fuarında, Oğlak Yayınları standında 12.00-13.30 arası kitaplarını imzalayacak. 


Müzede ‘Megilat Ester’ sergisi 

3 Nisan Çarşamba günü 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinde, ‘Megilat Ester/Ester’in Öyküsü’ konulu bir sergi açılıyor. Türk Yahudilerinin dini obje zenginliğini gösteren tarihi megilaların sergileneceği sergi 6 hafta boyunca açık kalacak.

 ÖYD resim yarışması sonuçları açıklandı

Öğrencilere Yardım Derneği (Mişne Tora)’nın 11-18 yaş arası gençlere yönelik ‘Pesah’ temalı düzenlediği resim yarışması sonuçları belli oldu. 20 Mart günü, Jackie Arditi, İzzet Keribar, Max Maçoro, Milen Franko, Virna Saül, Davit Franko, Janet Bolkar, Sami Galimidi ve Rozi Levi’den oluşan özel jüri tarafından değerlendirilen eserlerden birinciliği Sarp Kohen alırken, Mia Esentürk ikinciliğe, Tara Cenudioğlu ise üçüncülüğe layık görüldü. Kazananlar ödüllerini önümüzdeki günlerde düzenlenecek bir törenle alacak.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün