Ukrayna seçimlerinde ilk turda Yahudi asıllı komedyen en çok oyu aldı

Geçtiğimiz pazar günü Türkiye ile birlikte Ukrayna’da da seçimler gerçekleşti. Ülkede yapılan başkanlık seçimlerinin birinci turunda yüzde 30,4 oyla Yahudi asıllı komedyen Volodymyr Zelenskiy adaylar arasında birinci geldi.

Dünya
3 Nisan 2019 Çarşamba

Ancak ülkenin yeni başkanı, 21 Nisan’da yapılacak ikinci tur seçimlerinden sonra belli olacak. Zelensky ikinci turda, Pazar günü oyların yüzde 17,8’ini alan, önceki başkan Petro Poronşenko ile karşı karşıya gelecek.

41 yaşındaki Zelenskiy, Ukrayna medyası tarafından Ukraynalı Donald Trump olarak tanınıyor ve ‘Halkın Hizmetkârı’ adlı bir dizide tarih öğretmeniyken başkan olan bir karakteri canlandırıyor.

Zelenskiy, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bu daha ilk adım, rehavete kapılmamalıyız” dedi. Anketler, ikinci turda da Zelenskiy’nin şansının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Kısa süre önce yapılan bir anketten, seçimin ikinci turuna Vladimir Zelenskiy ile Petro Poroşenko’nun kalması halinde seçmenlerin yüzde 52’sinin Zelenskiy’i, yüzde 44’ünün Poroşenko’yu destekleyeceği sonucu çıktı.

Bazı yorumlarda ise Poroşenko’nun üç haftalık süreçte Kırım ve Donbass konularıyla ilgili söylemini daha da sertleştirerek ikinci turda oylarını artırabileceği belirtiliyor.

Kryvyi Rih kentinde bilim insanı bir anne – babanın oğlu olarak dünyaya gelen Zelenskiy seçim kampanyası öncesinde ve sırasında Yahudiliğinden hiç söz etmemesinden dolayı eleştiriliyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün