Pittsburgh, sinagog katliamı sonrası silahları yasaklamak için çalışma başlattı

ABD Pittsburgh’da yerel yönetim, silah taşımaya sınırlandırma getirmek için yeniden harekete geçti. Ancak yerel yönetimin çıkarmak istediği kanun yine silah taraftarları tarafından Anayasa mahkemesine götürülecek.

Dünya
28 Mart 2019 Perşembe

Amerikan Anayasasının 2. Değişiklik Maddesini öne süren silah taraftarları yerel bir yönetimin her ne olursa olsun federal kanunlarla çakışan bir yasa çıkaramayacağını iddia ediyor.

Pittsburgh yerel meclisinin çıkarmak istediği kanun, silah ve ruhsat alımını yasaklamıyor ancak, askeri tip otomatik tüfeklere, zırh delici özel mermilere ve yüksek kapasiteli şarjörlerin satın alınmasına kısıtlama getiriyor.

Yasa ayrıca, davranış bozukluğu ve saldırganlık gösteren kişilerin silahlarına, başkalarına ve kendilerine zarar vermemeleri için, kolluk kuvvetlerinin geçici olarak el koymasına da olanak sağlıyor.

Pittsburgh sinagogu katliamı, askeri saldırı silahı kategorisine giren AR 15 tam otomatik bir tüfekle yapılmıştı.

Pittsburgh yerel meclisi, yasanın silah taraftarları tarafından Anayasa mahkemesine götürüleceğini hesap ederek daha evvelki kanun tekliflerindeki şartları hafifletti.Yasa 2 Nisan’da yerel meclisin oylamasına sunulacak.

Amerikan Anayasasının 2. Değişiklik Maddesi kendini savunma hakkını vazgeçilmez bir hak olarak görüyor.ABD’deki silah serbestliği bu madde üzerinde duruyor.Ancak silaha karşı olan gruplar günümüzde kendini savunma hakkı için tabanca kategorisinde olan silahların yeterli olduğunu, emniyet güçlerinin kontrolünde olan şehir hayatında yüksek kapasiteli tam otomatik tüfeğe ihtiyacı sorguluyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün