Romanya Başbakanı büyükelçiliğin Kudüs’e taşınacağını duyurdu

Romanya Başbakanı Viorica Dăncilă her sene düzenlenen Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesinin (AIPAC) konferansında hükümetinin büyükelçiliği Kudüs’e taşıma kararı aldığını duyurdu.

Dünya
27 Mart 2019 Çarşamba

Geçtiğimiz pazar günü AIPAC Konferansında konuşan Dancila, ABD Başkanı Trump’ın bu senenin başında ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını takdir ettiğini belirtti, ancak Romanya Büyükelçiliği’nin taşınma tarihi ile ilgili bir bilgi vermedi.

Dancila’nın, “Romanya Başbakanı olarak ben ve hükümetim büyükelçiliğimizi Kudüs’e, İsrail’in başkentine taşıyacağız” sözleri ayakta alkışlandı. Dancila konuşmasında Romanya’nın komünizm döneminde ülkeden ayrılmaya zorlanan Yahudilerin ailelerine vatandaşlık vereceğini ve Romanyalı Holokost kurtulanlarına da özel tazminat ödemesi yapılacağını açıkladı. Dancila ayrıca Holokost ve komünizm dönemlerinde Yahudilere nasıl davranıldığını daha etkin biçimde araştırmaları için arşivlerini ülkedeki Yahudi Cemaati’ne ve tarihçilere açacağını da sözlerine ekledi.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ise Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada Başbakanı’nın açıklamasını geri çekerek, “Büyükelçiliğimizi Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma konusundaki nihai kararı vermek bana düşüyor. Başbakan dış ilişkiler konusunda tam bir cehalet örneği sergiledi” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri geçtiğimiz mayıs ayında büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımıştı. ABD’den iki gün sonra Guatemala da aynı şekilde büyükelçiliğini Kudüs’e taşımıştı. Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Avustralya ve Brezilya gibi bazı ülkeler de büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıma konusuyla ilgilendiklerini ifade etmişti.

Macaristan geçtiğimiz hafta Kudüs’te diplomatik ticari misyonunu açtı. Bu misyon Tel Aviv’deki büyükelçiliğin bir kolu olarak görülüyor. Honduras Cumhurbaşkanı Juan Orlando Hernández Alvarado AIPAC Konferansı’nda benzer bir uygulamayı duyurdu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün