İstanbul´da Purim böyle geçti...

Türk Yahudi Toplumu, geride bıraktığımız Purim Bayramını sayısız etkinlik ve kutlama ile geçirdi. Birçok yerde, her yaştan kostümlü çocuklar rengârenk görüntüler yarattı.

Nazlı DOENYAS Toplum
27 Mart 2019 Çarşamba

42 Maslak’ta NEŞELİ PURİM KARNAVALI

Türk Yahudi Toplumu, Aşkenaz Cemaati ve Purim’in herkesi kapsayacak çapta gerçekleşmesini sağlayan yardımseverlerin destekleri Aşkenaz Cemaati Hahamı Rav Mendy Chitrik’in katkılarıyla düzenlenen Purim partisi bu yıl yeni bir mekanda,

42 Maslak’ta gerçekleşti.

Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanı Erol Kohen, Aşkenaz Cemaati Başkanı Binyamin Poluman, birçok cemaat yetkilisi ve yahidin bulunduğu 800’e yakın davetli, Purim mitsvalarını yerine getirmek ve Purim mutluluğunu yaşamak üzere bir araya geldi.

Chaya Chitrik’in Purim Karnavalı fikirleri ile katkıda bulunduğu partinin organizasyonunu Suzi Vur üstlendi. Vur, 42 Maslak’ta Erol Özmandıracı ve ortakları Doenyas kardeşlerin Purim için ayırdığı salonu, dekorasyonda kullandığı canlı renkler ve çocuklar için getirilen şişme oyuncaklarla, pamuk şeker, patlamış mısır, langırt, trambolin ile etrafa serpiştirilen rengârenk tüyler, maskeler, yüz boyama, balon şişirme gibi farklı aktiviteler gerçekleştiren animatörlerle tam bir karnaval alanına çevirdi. Leon Cibili’nin hazırladığı rengârenk kipalar günün temasını ve neşesini başarıyla yansıttı. Partiye Purim’in sembolü olan farklı kostümlerle katılan 200 çocuğa, Purim hediyeleri dağıtıldı.

Betty Mazalto ve Jack Arditti gün boyunca çektikleri Purim partisinin rengârenk mutlu karelerini verdikleri link ile tüm katılımcılarla paylaştılar.

Mix Music Avi Ovadya ve ekibinin hareketli müziklerine ek olarak yurt dışından özel olarak Purim partisi için getirilen Avram Burstein ve Jerusalem Klezmer müzik grubunun seslendirdiği canlı şarkılar, katılımcılara neşeli saatler yaşattı. Moiz rolüyle tanınan Jojo Gözcü’nün mini stand-up gösterisi ise salonu, gösteri bittikten sonra bile devam eden kahkahalarla doldurdu.

Nafi Pinhas ve Loco Grubu, partinin içeceklerini yaş ve ihtiyaca göre tasarladı; davet sonuna kadar yiyecek ve içecek ikramı devam etti.

Purim partisinde, La Casa Catering - Elisa Hadar tarafından hazırlanan menü hem sunum hem lezzet bakımından çok başarılıydı. Purim’in simgesel tatlısı Aman’ın kulakları da unutulmamıştı.

42 Maslak’ta, Purim’e özel dört mitsva, partinin akışı içinde sırasıyla yerine getirildi. Megilat Ester’in okunması mitsvası, her kelimesi dikkatle dinlenerek ve Aman’ı yok etmek için Aman’ın ismi her geçtiğinde kaynana zırıltısı oyuncaklarla gürültü çıkararak yerine getirildi. Purim’e ait ikinci mitsva, Matanat Laevyonim, en az iki ihtiyaçlı kişiye hediye/para/öğün yollama mitsvası, tsedaka kutularına konulan tsedaka paraları ile yerine getirildi. Üçüncü mitsva olan Mişloah Manot, arkadaşlara yemeğe hazır iki çeşit yiyecek yollanması mitsvası, oradaki büfeden alınan yiyecekleri, herkesin yemek sırasında yanında olan kişilere vermesiyle yerine getirildi. Dördüncü mitsva, Purim seudası Elisa Hadar - La Casa’nın birbirinden güzel sunum ve lezzette bol ve nefis çeşitleri ile yerine getirildi.

 

Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogunda

Yeniköy Sinagogunda 20 Mart Çarşamba günü, sadece ismi Ester ve Mordehay olanların değil, bar/bat-mitzva yaşını geçmiş ve sağlığı elveren herkesin tuttuğu Ester orucunun bitmesine yakın, oruç tutan ondan fazla erkeğin bir araya gelmesiyle Sefer Tora çıkarıldı. Sinagog, Megilat Ester’i dinlemeye gelen çocuklu ailelerle doldu. Akşam duasından sonra Megilat Ester okunurken geleneksel olarak Aman’ın her adı geçtiğinde, önceden çocuklara dağıtılan raşraşlar ile gürültü çıkarılarak Aman’ın isminin yeryüzünden silinmesi canlandırıldı.Yeniköy Sinagogu Haham Akaali Rav İzak Peres, Purim olayları zamanında kral Ahaşveroş’un başveziri Aman’ın neden onun önünde eğilmeyen Mordehay ile birlikte bütün Yahudi halkını da yok etmeye niyet ettiğini anlattı. Peres şöyle devam etti: “Yahudiler, içlerinden biri zor durumda olduğunda, hasta olduğunda, başına bir sıkıntı geldiğinde, onun kurtuluşu için hep birlikte dua ederler. Bunu iyi bilen Aman da, halkın Mordehay ve birbiri için dua etmesini engellemek için tüm halkı yok etmeye kalkışır. Ama Yahudi halkının aralarındaki birlik ve Tanrı inançları ile hareket etmeleri, Aman’ı planlarını tersine çevirir.”

21 Mart Perşembe günü ise Tiferet Sinagogunu değişik kostümler giyerek dolduran 140 kadar yahid, Mişte - Purim seudası mitsvasını, geleneksel olarak yemek yiyerek yerine getirdi. Seuda, şarkılar ve danslarla neşeli bir şekilde devam etti.

Ulus Özel Musevi Okullarında

Ulus Özel Musevi Okullarında, 24 Mart Pazar Günü düzenlenen ‘Geleneksel UÖMO Purim Eğlence Parkı’ temalı parti 320 çocuk ve yaklaşık 1200 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Anaokulu ve ilkokul çocuklarının yaş grupları dikkate alınarak hazırlanan partide anne ve babaların yanı sıra büyükanne ve büyükbabalar da partinin özel konuklarıydı. Parti boyunca ailece hazırlanan Megilat Ester’ler ve tasarım gözlükler güne damgasını vurdu. UÖMO’da birbirinden farklı etkinliklerle bayramları karşıladıklarını ifade eden Yahudi Kültürü Koordinatörü Sami Levi, “Okulumuzdaki bayram kutlamalarımızı öğrencilerimizin yaratıcılıklarını ortaya koyabilecekleri farklı çalışmalarla yürütüyoruz. Bayramlarımız yaklaşırken öğrencilerimiz, her yıl belirlediğimiz temalar çerçevesinde, görsel sanatlar, maker, seramik atölyelerimiz ile STEAM laboratuvarımızda bayramlarımızla ilgili projeler hazırlıyor. Bilgisayar oyunları ve Lego çalışmaları ile öğrencilerimizin bayramla ilgili temaları içselleştirmelerini sağlıyoruz.

Öğrencilerimiz görsel sanatlar derslerinde rengârenk şapkalar tasarladı. ‘Art and Creativity’ derslerinde tasarladıkları maskeler ile eğlenceli fotoğraflar çektirdiler. Seramik atölyemizin fırınından ise birbirinden güzel maskeler ve zarlar çıktı. Purim şarkıları eşliğinde hediyelerini, mişloah manotlarını birbirlerine verdiler. Ortaokul ve liseli gençlerimiz rengârenk kıyafetleriyle ‘Ulus Got Talent Yarışması’nda alkışlar eşliğinde yeteneklerini sergiledi. Birlikte aynı değerleri paylaşmanın keyfine vardılar. Ulus Özel Musevi Okullarında bayram kutlamalarını anlatmak çok zor, yaşamak gerekir” diyerek UÖMO’da bayram kutlamalarının ayrıcalıklı yaşandığını ifade etti.

 

Golden Age’liler Purim’i Caddebostan Sinagogunda kutladı

Purim Bayramı, Golden Age ailesini 19 Mart Salı günü Caddebostan Sinagogunda bir araya getirdi. Golden Age’liler bayramı büyük bir aile olarak kutlamanın keyfini yaşadı.

Katılımcılar, Golden Age Başkanı Sara Hazak ve arkadaşlarıyla birlikte, lezzetli ikramları, hep birlikte sohbet  ederek yediler. Ardından sinagogda, Donna Kasuto’nun  interaktif konuşmasını dinlediler. Diana Gabay, Meri Chaban ve Murat Eskinazi’nin hazırlamış olduğu skeçleri beğeniyle izleyen Golden Age’liler, Meri Chaban ve Murat Eskinazi’nin seslendirdikleri birbirinden güzel şarkılara eşlik ettiler.

Programın ardından Sara Hazak, gösterdikleri ilgi ve yardımlarından dolayı Kadıköy Cemaati Başkanı ve yönetim kuruluna, hazırlamış oldukları eğlence programından dolayı da Donna Kasuto ve arkadaşlarına teşekkür ederek, nice keyifli kutlamalarda birlikte olma dileklerini belirtti.

 

Ortaköy Sinagogunda

20 Mart Çarşamba akşamı  Ortaköy Etz Ahayim Sinagogunda Megilat Ester her sene olduğu gibi coşkulu bir şekilde okundu. Megilat Ester’i dinlemek üzere 100’e yakın çocuğun ve 200 yahidin bir araya gelmesi sevindiriciydi.

Talmud Tora çocuklarının da katıldığı Purim gecesinde özel hazırlanan döner ikram edildi. Ardından Talmud Tora, geleneksel olarak düzenlediği  ‘Katılan herkese özel hediye çekilişi’ ile tüm çocukları sevindirdi. Gün sonunda Purim şekerlerini alan çocukların mutluluğu görülmeye değerdi. Ortaköy Ets Ahayim Sinagogu Haham Akaali Rav Naftali Haleva, her sene olduğu gibi Megilat Ester mitsvasını gençlerin ve çocukların  yüksek katılımı ile gerçekleştirmenin mutluluğunu ifade etti. Rav Haleva, megilayı genç hazan Albi Abuaf’ın okumasının önemli olduğunu vurguladı ve onu yetiştiren Amore Selim Çiprut’u tebrik ederek hayır duasını iletti.

Rav Haleva o gece organizasyonda emeği geçen Talmud Tora ekibinden Estella Çiprut ile gönüllü annelerine, yemek organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen Rıfat İçin’e ve hayırseverlere teşekkürlerini ifade etti.

21 Mart Perşembe günü sabah ve öğlenden sonra okunan Megilat Ester’i dinleyen yahidler, Hahambaşı Rav İsak Haleva ve Yahudi Toplumu Eş Başkanı Erol Kohen’in de katılımları ile birbirinden leziz ikramların olduğu geleneksel Purim  seudası mitsvasını yerine getirmek üzere masalarda yerlerini aldılar. Yemeğin başlaması ile birlikte sahne alan Cenk Rofe ve orkestrası ile neşelenen misafirler ayrıca Jojo Gözcü’nün fıkraları ile her zaman olduğu gibi kahkaha dolu bir gün yaşadılar. Ardından müziğin yükselen temposuna keyifle eşlik ederken yüzlerinde maskeler, kafalarında peruklar ve özel giysileri ile dans etmeyi de sürdürdüler. Ortaköy Etz Ahayim Sinagogunda akşamın  geç saatlerine kadar süren coşku dolu kutlama, 7’den 70’e tüm misafirlerin keyif ve neşe ile eğlenceye ortak olmalarına sahne oldu. Bir taraftan hep birlikte söylenen şarkılar ve aynı anda çekilen halaylar ile bir bayram kutlaması daha zihinlerde unutulmayacak izler bıraktı.

Kutlamanın bitiminde Sinagog Yönetim Kurulu Başkanı Albert Elvaşvili gecenin düzenlenmesine bağışları ile katkıda bulunanlara, organizasyonda emeği geçen başta Haham Akaali Rav Naftali Haleva’ya, Hanımlar Kurulu Başkanı Berrin Yaeş’e, Leyla Haleva, Ester İpekçioğlu, Sinagog Müdürü İzzet Yaeş ile tüm yönetim kurul üyelerine, ikramlarıyla misafirlerin beğenisini kazanan İstanbul Yemek Dağıtım nezdinde Eti Koçik ve Luna Kohen’e, kadife sesi ile kutlamaya ruh katan Cenk Rofe ve ekibine, fıkraları ile neşe katan Jojo Gözcü’ye ve Pixus Organizasyon’a teşekkür etti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün