Makedonya, Bitola’nın son iki Yahudi’si Holokost müzesi açılışına katıldı

Balkan ülkesi Makedonya, Bitola’da, yeni yapılan Holokost müzesinin açılış törenine Bitola doğumlu sadece iki Yahudi asıllı kişi katıldı.

Dünya
11 Mart 2019 Pazartesi

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı açılış töreni aynı zamanda 11 Mart 1943’te Bitola’dan, Nazi ölüm kampına sevk edilen 3200 Bitola Yahudi’sini anmak içindi. Ziyaretçiler daha sonra bugün yıkıntı halinde olan Yahudi mezarlığını da ziyaret etti. Tören Makedonya’da son 20 yılda Yahudilik ile ilgili yapılan  en büyük faaliyet oldu.

Açılış töreninde Bitola’da yaşayan son iki Yahudi olan, 60 yaşındaki Maria Behar ve oğlu Zoran da yer aldı.  Bitola Yahudi mezarlığı yakında İsrail Büyükelçiliğinin gayretleri ile yapılacak bir proje ile restore edilecek.  Törene, İsrail’in Makedonya Büyükelçisi Dan Oryan ve İsrailli Bakan Ze’ev Elkin de katıldı.

Elkin törende yaptığı konuşmada, 2. Dünya Savaşı’nda bölgede yaşayan Müslümanların Yahudilerin kurtarılmasında rol aldığına da dikkat çekti.

Bitola’dan  Polonya’daki  Nazi Ölüm Kampı Treblinka’ya gönderilen Yahudilerin hepsi katledilirken, şehrin nüfusunun sadece yüzde ikisi savaştan sağ olarak kurtulmayı başarmıştı.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün