Edebiyat yolculuğunun 50. yılında Avram Ventura

Konak Belediyesinin sanata, sanatçıya ve kente emek verenlere, yaşarken taçlandıran etkinliği ‘Vefa İstasyonu Emek Edebiyat Buluşmaları’nın Şubat ayı konuğu, şair - yazar Şalom yazarı Avram Ventura oldu.

Toplum
6 Mart 2019 Çarşamba

Raşel Rakela Asal

Edebiyat yolculuğunun 50. yılının kutlandığı ‘Vefa İstasyonu Emek Edebiyat Buluşmaları’ etkinliğinde, Ventura ile yapılan röportaj filminden sonra panele geçildi. Şiirleri ve denemeleriyle edebiyat dünyasına kazandırdığı eserlerinin değerlendirildiği panelin ardından şiirleri okundu.

1949 İzmir doğumlu Avram Ventura, Karataş Musevi İlkokulunu 1961’de, Kültür Ortaokulunu 1964’te, İzmir Ticaret Lisesini 1968’de, Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi Muhasebe ve Finans Bölümünü de 1972’de bitirdi. Serbest ticaretle uğraştı. İlk şiiri 1968’de Hafta Sonu Dergisinde, sonraki yıllarda yazı ve şiirleri Soyut, Varlık, Güney, Yeditepe dergileri ile Demokrat İzmir gazetesinde yayınlandı. 1989’dan itibaren Şalom Gazetesinin İzmir temsilciliğini yapıyor ve ‘Düşündükçe’ köşesini yazıyor.

Yaşar Aksoy, 11 Nisan 2007’deki Hürriyet Gazetesinde ‘Kardeşim Avram’ adlı yazısında onu şöyle tanıtıyor:

“Avram Ventura, çok uzun yıllardır Türkiye Yahudi Toplumunun sesi ve soluğu olan Şalom gazetesinde ‘Düşündükçe’ başlıklı köşesinde, iğne ile kuyu kazarcasına, niteliğini hiç değiştirmeden, evrensel ve güncel derslerle dolu, öykü veya deneme tadında felsefi ve insani yazılar kaleme almakta. Haftada bir elime geçen bu gazetede önce Avram’ın yazısını okur sonra aldığım dersi kafama iyice kazırım. Bir hafta annesinin evindeki eski eşyaların hüznünü anlatır, ertesi hafta Carl Sagan’ın her muhteşem şeyin aldatıcı olduğuna dair satırlarını okursunuz, sonra Mevlana’dan söz açar. Avram küresel insaniyetçi, bilime dayalı ilerici, vicdan ve ahlak sahibi bir evrensel şair-yazarımızdır, şiirleri ve yazıları bunu belgeler.”

Avram Ventura deneme türünde Montaigne ve Alain adlı ustaların izinden gitti,  ayrıca engin bir kültür ve bilgi birikimini ortaya koyduğu düşünce ve duygularını yansıtmada simgesel öğelerle yaptığı donanımdan da yararlandı. Bir şiiri İbraniceye çevrilerek 1997’de İsrail’de yayınlandı.

Çok az insan yaşama dokunur, yaşamından fedakârlık ederek, yazı eylemini yaşamı haline getirir.  Çok az insan insanlık için, toplum için çalışır; eğitmeyi, bulunduğu ortamı aydınlatmaya çabalamayı seçer. Yarın olacakların kaygısını bugünden taşır. Bu insanlar sayesinde dünyamız güzelleşir, insanca yaşanır hale gelir. Yaşama dokunan, topluma katkıda bulunmaya çalışan AvramVentura, denemelerinde kendi iç dünyasını, yaşantısını, kişiliğini, çevresindeki dünyaya olan tavrını yansıtır.

Yaşadıklarını, düşündüklerini yazıya geçirmek, hayatı kayda geçirmek. Ne müthiş bir şeydir. Yürüdüğü bu güzel yolda, yüreğindeki aydınlık, her zaman ona yol göstersin. Daha nice eserlerini paylaşma dileklerimizle onu yürekten selamlıyoruz.

Şiirleri: Sevgidir Yaşayan (1985), Boşlukta Bir Ses (1991), Bin Dallı Akasya (1993), Yol Üçlemleri (1995),  Gözleri Yüreğimin (2002)

Denemeleri: Bir Sözü Söylemek Gerek (1993),  Kırk Dilli Kuş (1996), Ayın Aydınlık Yüzü (1999), Körlerin Gördüğü (2003), Damlada Gizli Duran (2009), Kırk Ayna (2014), İçimde bir Başka Ben (2015)

Anlatı: Belleğin Tozlu Sayfalarında Karataş (2011)

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün