Cemaati küçük, menorası büyük Yahudi cemaati

260 milyonluk Endonezya’daki 200 kişilik Yahudi cemaati tehditler altında adeta gölgede yaşıyor.

Dünya
5 Mart 2019 Salı

 200 kişilik cemaatin hahamı Rav Yaakov Baruch her şeye rağmen dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesinde Yahudi kimliğini korumaya devam ediyor. 

Rav Baruch, iki yıl evvel bir alışveriş merkezinde hamile eşi ile birlikte yürürken sözlü saldırıya uğrayıp ve ölüm ile tehdit edilince bir daha sokağa geleneksel Yahudi kipası ile çıkamamış. 

Rav Baruch bir daha benzer bir olay ile karşılaşmamış, çünkü Yahudi kimliğini o günden beri  hep saklamış. Dini kimliğini gizleyerek yaşamak artık Endonezya’da yaşayan Yahudiler için bir alışkanlık oldu.  

Ancak Sulawesi Adasındaki Manado bölgesinde bulunan 2. Dünya Savaşı öncesinden kalma küçük bir cemaat,  Yahudi kimliğini açıkça ortaya koyma konusunda herhangi bir rahatsızlık yaşamıyor. Bu bölgede savaş öncesinde çoğunluğu Iraklı Yahudi tüccarlardan oluşan nüfusu birkaç bine ulaşan bir cemaat vardı. 

Manado’nun 20 kilometre ötesinde ise Tondano kasabası bulunuyor. Rav Baruch bu kasabada kırmızı damlı küçük bir binanın içindeki sinagogda her hafta cemaati topluyor.   Adı İbranice Göklerin Kapısı olan sinagog, 2013 yılında Surabiya Sinagogu yıkıldığından beri ülkenin tek Yahudi tapınağı. 

Küçük sinagogun 18,9 metrelik dev menorası ise her şeye rağmen Yahudi kimliğinin silinmez bir sembolü olarak göklere bakıyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün