Karl Lagerfeld

19 Şubat’ta Fransa, Chanel’in yaratıcı yönetmeni Karl Lagerfeld’in hayata veda edişini derin bir üzüntüyle karşıladı. Lagerfeld, 21. yüzyılın en etkili ve ünlü tasarımcılarından biriydi. İkonik evrensel bir stil sembolüydü. Olağanüstü bir yaratıcılık duygusu tarafından yönlendirilen Karl, işine tutkulu, güçlü ve yoğun bir şekilde meraklıydı. Zamanımızın en büyük tasarımcılarından biri olarak, ardında olağanüstü bir miras bıraktı.

Sara YANAROCAK Kültür
27 Şubat 2019 Çarşamba

Karl Lagerfeld, 1983’ten beri Chanel Moda Evini yöneten, moda endüstrisinin en önemli tasarımcılarından biriydi. Chanel’in hazır giyim ile moda çizgilerini ve kendi etiketini tasarladı. Fendi’nin hazır giyim koleksiyonlarını oluşturmak için Silvia Fendi ile işbirliği yaptı. Rönesans benzeri zekasıyla, Lagerfeld’in estetiği kültürel ve tarihi referanslarla doluydu. Tasarımcı aynı zamanda Almanca, İngilizce, Fransızca ve İspanyolca dillerinde etkileyici bir dilbilimciydi.

Hamburglu zengin bir iş adamının oğlu Lagerfeld,1938 yılında Almanya’da doğdu. Başlangıçta St. Anne Okulunda, ailesinin Fransa’ya göç etmesinin ardından, eğitimini çizim ve tarihe odaklandığı Lycee Montaigne’de tamamladı. Bir tasarım yarışmasında birinci olduktan sonra, Balmain’in asistanı oldu. İlerleyen yıllarda Fendi ile çalışırken 1982’de, Chanel’in Başkanı Alain Wertheimer’dan teklif aldı.

Chanel’de yeni nesiller için tüvit tayyörler, kalem etekler, inci kolyeler, çift tonlu ayakkabılar, kilitleme C’lerden kült objeler üretti. İmzası olan atkuyruğu 1995’te grileşmeye başladığında, saçlarını boyatmak yerine, sanatçı saçlarını ‘Klorane’ kuru şampuan yardımıyla kar beyazına çevirdi.

Lagerfeld güzel sanatlar, moda, mimarlık, yemek, fotoğrafçılık ve tasarım konularında kişisel olarak küratörlüğünü yaptığı bir kitap koleksiyonunu satmak için, 1999’da Rue de Lille’deki kitap dükkanını açtı.

II. Dünya Savaşı’nda Paris’e giren Nazilerle yakınlık kuran, Alman bir subayın sevgilisi olan ve Almanya adına ajanlık da yapan Coco Chanel’in firmasının kirlenen imajını, antisemit Nazi imajından kurtardı ve markanın eski prestijine kavuşmasına araç oldu. İsrail ve Yahudi aleyhtarı bütün oluşumlara karşı durdu.

Tasarım yeteneklerine ek olarak Lagerfeld aynı zamanda bir fotoğrafçı ve film yapımcısıydı. Coco Chanel’in yaşantısını ve tasarımlarını, film ve görüntülerle hayata geçirdi. Lagerfeld, kedisi Choupette ile Paris’te yaşadı. 19 Şubat 2019’da Paris’te pankreas kanserinden hayata veda etti. Cenazesi vasiyeti üzerine yakıldı. Vasiyetnamesine göre kedisi Choupette’e 150 milyon sterlin miras bıraktı.

 

Hayatını yansıtan birkaç cümle

“Cep telefonu kullanmıyorum. Okuyorum, yazıyorum, eskiz çiziyorum, faksları seviyorum, not almayı seviyorum. Sanırım telefonda olmaktan nefret ediyorum.”

“Bir işin kusursuz olmasını istiyorsan, o işi kendin yapmalısın.”

Gözlük, vazo ve kase koleksiyonunu tanıtırken: “En çok zevk aldığım şey, daha önce hiç yapmadığım şeyleri yapmak.”

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün