‘Yaratılış’ ilk kritik manevrasını yaptı, yoluna devam ediyor

İsrail’in geçtiğimiz cuma günü uzaya fırlattığı Bereşit (Yaratılış) adlı uydusu pazar öğleden sonra ilk defa kendi roketlerini ateşleyerek yeni rotasına yöneldi.

Dünya
25 Şubat 2019 Pazartesi

Bereşit ana roketlerini ateşlediğinde dünyadan 69.400 kilometre uzakta idi.  İsrail uzay bilimleri kuruluşları SpaceIL ve İsrail Israel Aeronautics Industry mühendisleri basına yaptıkları açıklamada, manevranın, uzay aracının daha evvelki yolunda yaptığı sapmalar hesaba katılarak yapıldığını bildirdi. 

Roketlerin ateşlenmesi ile uzay aracı dünyanın yörüngesinde  çizdiği elipsten uzaklaşarak Ay'ın yörüngesine doğru yol alacak ve bir süre sonra Ay ile paralel bir duruma gelerek iniş manevrasına geçecek.   Bir sonraki manevra pazartesi gecesi yapılacak.  Uzay aracı direkt olarak Ay’a yol almak yerine, dünyanın yer çekiminden aldığı kuvvetle bir sapandan fırlatılır gibi fasılalı bir şekilde dünya yörüngesinden uzaklaşarak, ayın yörüngesine doğru yol alıyor. 

Bu tekniğin kullanılmasının nedeni yakıt tasarrufu. Uzayda hava olmadığından sürtünme de olmuyor. Hızlanan bir kütle sabit hızda yoluna devam edebiliyor. Yakıt ise rota değişiklikleri  ve iniş için kritik iken, aynı zamanda 600 kiloluk Yaratılış gibi küçük bir uzay aracında büyük bir ağırlık teşkil ediyor.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün