Fransız Yahudi’si entelektüel antisemitlerin hedefi oldu

Paris’te cumartesi günü gerçekleşen sarı yelekliler gösterisinde protestocuların antisemit sloganlar atarak, Fransız Yahudi’si bir entelektüele hakaret dolu sözler söylemeleri, zaten antisemit olayların tırmanmasında payı olduğu söylenen hareketin büyük tepki toplamasına yol açtı.

Dünya
20 Şubat 2019 Çarşamba

Altmış dokuz yaşındaki filozof Alain Finkielkraut’a yönelik taciz, sarı yelekliler hareketinin başlamasının üçüncü ay dönümünde Fransa’nın dört bir yanında bir araya gelerek protesto gösterileri düzenleyen on binlerce kişilik gruplar tarafından gerçekleştirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olayı kınayarak Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, “Bu saldırı, bizi büyük bir millet yapan ve bizim varlığımızın resmen karşıtıdır. Bunu hoş görmeyeceğiz” dedi.

Saldırıya tek tepki Cumhurbaşkanı’ndan gelmedi. Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner de olayı, “Saf nefretin yükselişi” olarak değerlendirdi. Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveau de bir mesaj yayınlayarak, “Çirkin canavarlar, kalabalıkta kaynamanın arkasına saklanıyorlar” dedi.

Yürüyüş sırasındaki hakaretler arasında “Siyonist!” ile “Tel Aviv’e geri dön!!” ve “Biz Fransa’yız!” gibi sloganlar yer aldı. Geçmişte sarı yelekliler hareketine yakınlık duyduğunu belirtmiş olan Finkielkraut, Le Figaro’ya verdiği son röportajında ise hareketi eleştirmişti. Bazı sarı yelekliler de internet üzerinde antisemit ve ırkçı mesajlar yayınlayarak protestolara destek verdiler.

Finkielkraut pazar günü Le Journal du Dimanche gazetesine olayla ilgili verdiği demeçte, “Mutlak bir nefret hissettim” dedi. Polisin olaylara müdahalesi ile rahatladığını belirten yazar, tüm göstericilerin düşmanca niyetler barındırmadıklarına inandığını da vurguladı.

Kitapları çok satanlar listelerinde yer alan bir yazar olan Finkielkraut, Fransız Akademisinin 2016 yılı içinde yaşam boyu mükemmeliyet nişanına layık gördüğü kırk kişiden biri olarak seçilmişti.

 

Finkielkraut

Geçtiğimiz hafta sonunda Paris’te, sahibinin Yahudi olduğu bir fırının kapısına sprey boya ile “Juden” yazılması, Soykırım kurtulanı, eski bakan Simone Veil’in posterlerinin üzerine gamalı haçlar çizilmesi gibi antisemit hareketler görüldü. Ayrıca antisemit bir saldırının kurbanı olan 23 yaşındaki İlan Halimi’nin öldüğü yere dikilen ağaçlardan birinin kesildiği görüldü.

İçişleri Bakanı Castaner, hafta başında yaptığı açıklamada, 2017 yılında gerçekleşen antisemit olayların 311 olan sayısının, geçen yıl 541’e yükselerek, yüzde 74 oranında arttığını belirtti.

Fransa İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Cumartesi günü ülke çapında düzenlenen gösteriler için toplanan toplam 41 bin kişilik kalabalık, protesto gösterilerinin zirveye ulaştığı günlerde toplanan 282 bin göre düşük bir rakam olarak değerlendirildi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün