59 yaşında gerçek köklerini keşfetmek

Madeleine Albright’ın şaşırtıcı öyküsü

Dünya
6 Şubat 2019 Çarşamba

Madeleine Albright, 23 Ocak 1997’de ABD’nin ilk kadın dışişleri bakanı olduğunda kadınların üzerindeki ‘cam tavanı’ kırmış oldu.

Bundan sadece birkaç hafta sonra, Madeleine 59 yaşında, ebeveynleri Josef ve Anna (doğuşu Spegelova) Korbelov’un 1941’de Katolikliğe geçen, sonrasında hayatlarını Katolik gelenekleriyle yaşayan ve çocuklarını da öyle yetiştiren Yahudiler olduğunu öğrendi. Anne ve babası Yahudiliklerinden daha önce hiç bahsetmemişlerdi.

15 Mayıs 1937’de Prag’da Marie Jana Korbelova olarak doğan Dışişleri Bakanı Albright’ın ailesi, 1939 yılının mart ayında Nazilerin ülkeyi işgal etmesinden on gün sonra İngiltere’ye kaçtı. Korbel Ailesi, II. Dünya Savaşı’ndan sonra, babası Josef’in Çek Büyükelçisi olarak görev yaptığı Belgrad’a taşındı. Marie de okulu bitirmesi için Chexbres- İsviçre’ye gönderildi. Marie, orada ismini Madeleine olarak değiştirdi. 11 Kasım 1948’de Korbel Ailesi, Josef’in yeni kurulmakta olan Birleşmiş Milletler’de bir göreve atanması ile ABD’ne geldi. Aile daha sonra Josef’in Denver Üniversitesinde siyasal bilim profesörü olması ile Denver’e yerleşti. (Öğrencileri arasında ABD’nin ikinci kadın Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da bulunuyordu.)

Madeleine, Massachusetts’teki Wellesley College’dan mezun olduktan sonra, Joseph Albright ile evlendi. Hem evi hem eğitimi birlikte idare etti. Columbia Üniversitesine devam edip doktorasını tamamlamayı da başardı. Dışişleri Bakanı olarak görev yapmadan önce, çeşitli üniversitelerde ders verdi, Ulusal Güvenlik Konseyinde görev aldı ve Amerika Birleşik Devletleri Birleşmiş Milletler Büyükelçisi oldu.

Albright, yıllarca Yahudiliği ile ilgili söylentiler duysa da asıl dışişleri bakanı olarak aday gösterildikten sonra Washington Post’un yaptığı araştırmalılarla Yahudi geçmişini kesin olarak öğrendi. Haber, bir düzineden fazla akrabasının Auschwitz ve Terezin’de öldüğünü de ortaya çıkardı. Haberde Josef Korbel’in Çek Dışişleri Bakanlığı arşivlerinde bulunan Yahudi doğum belgesi de yer alıyordu. Madeleine’in Yahudi olduğu ile ilgili ilgili iddialar isimsiz kaynaklardan alıntı yapan Arap gazetelerinde yer almıştı. Madeleine’in ‘Yahudiliğini’, dışişleri bakanı adaylığına karşı çıkmak için kullanmışlardı. Albright, Prag’a geri döndü ve 2012’deki ‘Prag Kışı’ kitabında bu iddialara kapsamlı olarak yer verdi.

Albright, Yahudi mirasını öğrenmeden yıllar önce, 1959’da evlenmesinin ardından Episkopal Kilisesini benimsemişti. 1997 yılındaki açıklamalara kadar kendini Episkopa olarak gören Albright’ın kızlarından biri, Yahudi bir adamla evlendi ve çocuklarını da Yahudi yetiştirmekte.

Derleyen: Galia Morhayim

Kaynak: Jewish Treats

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün