Alman kökenli Yahudiler Almanya’ya dönüyor

Savaştan ve ve Holokost´tan 75 yıl sonra...

Dünya
31 Ocak 2019 Perşembe

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının tarihi yaklaştıkça, binlerce İngiliz vatandaşı AB vatandaşlığın kaybetmemek için, başta Almanya olmak üzere bir zamanlar dedelerinin geldiği ülkelere vatandaşlık başvurusunda bulunuyorlar. 

AP Ajansının haberine göre İngiltere’de büyümüş söz konusu neslin bunu yapmasındaki bir sebep de çocuklarının geleceği. İngiltere’nin AB’de ayrılması ile İngiliz pasaportu  ile serbest dolaşım  ve çalışma hakkı mümkün olmayacak. Buna ek olarak uzmanlar İngiliz ekonomisinin bu durumdan olumsuz etkileneceğini düşünüyor. 

AB ülkeleri pasaportu talep eden İngilizlerin arasında, dedeleri Alman Yahudileri olanlar için  ise bu sadece ekonomik bir karar değil; aynı zamanda son derece duygusal bir durum. Çoğunun aileleri Alman vatandaşlığından zorla çıkarılarak ülkesini terk etmiş Yahudiler, şimdi yine çocuklarının geleceği için Alman vatandaşlığı hakkını geri talep ediyor. 

Bunlardan biri de Simon Wallfisch.  Londra’da büyümüş Wallfisch’in dedesi tüm ailesi Holokost’ta katledilmiş bir Auschwitz kurtulanı. Torunun anlattığına göre, dede Wallfisch bir daha Alman toprağına dönmemek için yemin etmişti…

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün