Gazze ile Batı Şeria arasındaki uçurum büyüyor

On yıldır Gazze’deki Hamas ile Batı Şeria’daki El Fetih yönetimindeki Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) arasında süren çekişme giderek artıyor. FÖY Başkanı Mahmud Abbas Gazze’de hüküm süren Hamas’ı sıkıştıracak yeni hamleler yapmaya hazırlanıyor.

Dünya
16 Ocak 2019 Çarşamba

Gazze’deki Hamas ile Batı Şeria’da El Fetih arasındaki barış girişimlerinden birinin daha suya düşmesi üstüne geçtiğimiz hafta Mahmud Abbas yönetimi Mısır ile Gazze arasındaki Refah sınır kapısından çekilme kararı aldı. Barış girişimleri Hamas’ın Gazze’deki yönetimi kademe kademe bırakmasını ön görürken bu gerçekleşmedi.

Abbas’a yakın bazı FÖY yetkilileri Abbas’ın Hamas’ı cezalandıracak yeni yaptırımlar düşündüğünü belirtti.

Olası hamleler arasında FÖY’ün Gazze – İsrail arasındaki sınır kapılarındaki personeli de çekmesi olabileceği bildirildi. Bu durumda İsrail Devletinin sınırda doğrudan Hamas ile muhatap olmak zorunda kalması ile Gazze’ye malzeme akışının sekteye uğrayabileceği belirtildi. Hamas çalışanlarının FÖY pasaportlarının iptali veya Hamaslı mahkûmların ailelerine yapılan yardım maaşlarının kesilmesi de gündemde yer aldı. Abbas ayrıca Hamas’ın çoğunlukta olduğu Filistin parlamentosunu da dağıtabileceğini söyledi. Söz konusu parlamento FÖY’ün yasama organı olmasına rağmen 2007’den beri toplanmadı.

FÖY hâlihazırda yıllardır Gazze›ye yönlendirilmesi gereken vergi tahsilatlarını, yakıt sevkiyatlarını dondururken Hamas yanlılarını tutuklama politikası izledi. FÖY yetkilileri yeni yaptırımlarla FÖY bütçesinden Gazze için ayrılan 100 milyon dolarlık kısmın ciddi miktarda azaltılabileceğini belirtti. Analistler ise gelecek bu yeni adımlarla iki bölge arasındaki uçurumun daha da büyüyeceğini belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün