Savaşta Yahudi çocukları kurtaran kahraman 108 yaşında hayata veda etti

2. Dünya Savaşı’nda Yahudi çocukları Nazilerden kurtaran Georges Loinger, geçtiğimiz cuma günü 108 yaşında Paris’te hayata veda etti.

Dünya
31 Aralık 2018 Pazartesi

2. Dünya Savaşı’nda Fransa hükümeti kayıtsız şartsız Nazilere teslim olmasına rağmen Fransız halkı teslim olmadı. Savaş boyunca Halk Direniş Ordusu ( Resistance), müttefiklerle işbirliği yaptı ve   Alman ordusuna karşı  gayri nizami bir mücadele verdi. 

Yahudi asıllı Fransız Loinger bir Resistance savaşçısı idi.   Sarışın  ve mavi gözlü fiziği ile, Almanların Aryan  ırk olarak iddia ettikleri bir dış görünüşe sahip olan  Loinger, bu avantajını kullanarak 350 Yahudi çocuğu İsviçre’ye kaçırmayı başarır.  Savaş boyunca çocuklara Oeuvre de Secours aux Enfants (OSE)  adlı   yardım kuruluşu bakar. 

Savaştan sonra Fransa, Loinger’i, Direniş Madalyası, Askeri Haç ve Fransa’nın en büyük nişanı Legion of Honour ile şereflendirir. 

Loinger 1940’ta Almanlar tarafından yakalanır ve savaş esirlerinin bulunduğu bir kampa atılır. Ancak kamptan kaçmayı başaran Loinger yine İşgal Fransa’sına döner ve kurtardığı çocuklara bakan Yahudi kuruluşu ve Resistance için çalışmaya devam eder. 

Loinger, ünlü Fransız artist ve pandomim sanatçısı Marcel Marceau’nun kuzenidir. Marceau da bir Resistance üyesiydi.

 

 

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün