Ukrayna’da değişen bir şey yok…

Ukrayna Hükümeti savaş sırasında Yahudilerin katledilmesine yardım eden Nazi işbirlikçisi bir liderin doğum gününü ulusal bayram ilan ederken, başka bir devlet adamının antisemitizmini anlatan kitabı da yayından kaldırdı.

Dünya
27 Aralık 2018 Perşembe

Ukrayna Parlamentosu geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda Stepan Bandera’nın doğum günü olan 1 Ocak tarihini ulusal bayram ilan etti. Bandera, 2. Dünya Savaşı’nda Nazi işgalcilerle tam bir işbirliği yapmış, bu yolla Nazilerin Ukrayna’yı Sovyetler Birliği’nin egemenliğinden kurtaracağını ümit etmişti. Ancak işler hiç de istediği gibi gitmemiş Naziler daha sonra Bandera’yı da tutuklamıştı.

Bandera’nın lideri olduğu  Ukrayna Ulusal Organizasyonu savaş sırasında Yahudilere karşı korkunç eylemler yapmış, yüzlerce savaş ve insanlık suçu işlemişti.  Diğer bir antisemit karar da Ukrayna Ulusal Yayın Birliğinden geldi.  Birlik İsveçli yazar Anders Rydell’in Hırsızlar Kitabı adlı kitabını yayından kaldırdı.  Rydell, kitabında Ukraynalı sağcı antisemit  Symon Petliura’nın eylemlerini inceliyordu.

Eski bir gazeteci olan Petliura, daha sonra politikaya atılmış ve Ukrayna’nın kısa süren bağımsızlık dönemi olan 1918-1921 yılları arasında  SSCB’ye karşı Ukrayna bağımsızlık ordusuna liderlik etmişti.

Symon Petliura, Rusya’daki progromlarda  yüzlerce Yahudi’nin katledilmesinden sorumlu idi. Petliura, 1929 yılında Rus asıllı bir Yahudi tarafından Paris’te öldürülmüştü.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün