Gaz odasından son anda kurtulmuş gazeteci Noah Klieger ile tanışın

2. Dünya Savaşı kurtulanı gazeteci-yazar Noah Klieger, zatürre olduğu için Nazi ölüm makinesi tarafından gaz odasına infaz edilecekler arasına seçilmişti, ancak Klieger, Nazileri kariyer sahibi bir boksör olduğuna ikna ederek son anda yaşama tutunmuştu.

Dünya
17 Aralık 2018 Pazartesi

92 yaşında 13 Aralık’ta Tel Aviv’de hayata veda eden ünlü gazeteci ve yazarın hayatı modern zamanlardaki Yahudi tarihi ile büyük paralellik gösteriyordu.

Almanların eğlence için kampta Yahudi mahkumları birbirleri ile dövüştürme merakları sayesinde ölümden son anda kurtulan Klieger, savaştan sonra İsrail topraklarına efsanevi gemi Exodus ile  göç etmiş, 1948’de İsrail’in bağımsızlık savaşında aktif rol almış bir askerdi.

Klieger daha sonra hayali olan gazeteciliğe adım atmış ve ömrünün ve kariyerinin çoğunu İsrail’in ünlü gazetesi Yedioth Aharonot’da yazar olarak geçirmişti.

Hayatının son günlerine kadar çalışan Klieger daha geçtiğimiz hafta Yedioth Aharonot gazetesinin 70. yılı için bir köşe yazısı kaleme almıştı.

Son makalesinde Klieger kendisi hakkında şu sözleri sarf etmişti: “Hayatımın 61 yılında bu gazetenin yazı işlerinde doğru haberi, hatasız vermek için çalıştım. Bir Holokost kurtulanı olarak İsrail’e göç edip İbranice bir gazetede yazmayı hayal etmiştim. Bunu başardım…”

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün