Mısır Yahudi mahalleleri ve binalarını restore edecek

Mısır Devlet Başkanı, Yahudi mirasını korumak için 71 milyon dolarlık bir bütçe ayırırken, Kahire’deki sinagogda, Hıristiyan, Yahudi ve Müslüman vatandaşların hazır bulunduğu Hanuka kutlaması tarihe geçti.

Dünya
13 Aralık 2018 Perşembe

Mısır Tarihi Eserleri Koruma ve Arkeoloji Bakanı Halit El Hanani basına yaptığı açıklamada, söz konusu bütçenin halihazırda kullanılmayan 10 sinagogun restorasyonu, Yahudi mirası müzesi kurulması gibi faaliyetlerde kullanılacağını, kullanılmayan sinagogların müze olarak halka ve turistlere açılacağını belirtti. Mısır’da halen üç sinagog faaliyette.. Bu sinagoglara çoğunlukla  turistler geliyor.

Mısır Tarihi Eserleri Koruma ve Arkeoloji Bakanlığı halka ve turistlere  Yahudi mirasını sergilemek için çalışma başlattı ve şimdiye kadar Yahudi cemaati ve sinagoglarından tarihi niteliklere  sahip 500 parçayı topladı.

Ancak bakan açıklamasında tüm sinagog ve eşyalarının aslen Mısır Devletine ait olduğunu da söylemekten çekinmedi.

 Mısır Devlet Başkanı Abdül fettah  el-Sisi de daha evvel yaptığı bir açıklamada, restorasyonlara  yardımda bulunmak isteyen uluslararası Yahudi kuruluşlarını kast ederek tüm projelerin  Mısır işgücü ve finansı ile yapılacağının altını çizmişti.

Öte yandan geçtiğimiz Hanuka Bayramında Kahire’deki Şaar Şamaim Sinagogunda  gerçekleşen  mum yakma duasına  Mısır’ın Hıristiyan ve Müslüman vatandaşları da davet edildi.

Törende  konuklara Hanuka Bayramının kaynağı ve manevi manası hakkında bilgi verildi. İsrail kurulmadan büyük bir Yahudi cemaati barındıran Mısır’da bugün  çoğu yaşlı,  bir düzineden az Yahudi yaşıyor.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün