Hayfa’da yemek festivalinde Osmanlı mutfağı tanıtıldı

Hayfa şehri geleneksel yemek festivalinde İsrailli Yahudi, Arap ve Türk şeflerini bir araya getirdi.

Elda SASUN Dünya
12 Aralık 2018 Çarşamba

Arap yemekleri ile tanınan Master Şef Dr. Nof Atamna tarafından dört yıl önce Hayfa’da başlatılan ve Hayfa Belediyesi tarafından desteklenen Arap Yemek Festivalinin bu seneki teması ‘Osmanlı Türk Mutfağı’ oldu. Şefler hep birlikte Osmanlı mutfağının zengin mirasını paylaştı.

6 - 7 Aralık tarihlerinde gerçekleşen festivalde Nof Atamna, İsrail’in ünlü şefi Urfa kökenli Şef Haim Cohen, Türkiye’den katılan şefler Kemal Demirasal (Alancha Restoran) ve Maksut Aşkar (Neolokal) ile birlikte Türk yemekleri yaparken, İsrailli diğer şefler de değişik Türk yemekleri içeren atölyelerle festivalde yer aldı. Atölyeler Hayfa şehrinin liman bölgesindeki çeşitli bar, pub ve galerilerinde gerçekleşti.

İsrail in ünlü kadın şefi Avivit Priel ve dünya mutfak kültür yazarı Roy Yerushalmi, Batard Şarap Barında Rum ve Türk mutfağının benzer yemeklerini sundular. Yerushalmi ve Priel iki yemek kültürünün yakın tadını yansıtan cacık, börek çeşitleri ve muhallebiden oluşan akşam yemeğinin iki ayrı versiyonu şarap eşliğinde, misafirlere hazırlayıp takdim ettiler.

Cuma günü yine tarihi liman şehrin denize bakan çeşitli köşelerinde yer alan dolma, börek, mantı, yufka, pide atölyeleri ilgiyle izlendi.

Roy Yerushalmi, bir diğer yemek atölyesinde ise Sefarad kökenlerinden gelen domates, biber, kabak dolması ve Karadeniz usulü lahana dolmasını anlatıp pişirdi.

Gün sonuna doğru moderatörlüğünü Roy Yerushalmi’nin yaptığı ‘Osmanlı Mutfağının Günümüz Mutfağına Miras’ konulu Panel yer aldı. Panele Dr. Nof Atamna, Şef Nofar Zohar ve Elda Sasun katıldılar. Panelde Osmanlı, Türk yemeklerinin kökenleri, geçmişi, Ortadoğu ülkelerine etkilerinin yanı sıra 1492’den sonra İspanya’dan gelen Yahudilerin yemeklerinin günümüze kadar uzanan lezzetleri de konu edildi. Panel öncesi konuklara rakı ve Türk tatlıları sunuldu. Kötü hava şartlarına rağmen festival geniş ilgi ve coşku ile izlendi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün