Eşler arası çatışma ve boşanmanın çocuklar üzerindeki etkileri

Mutlu başlayan evlilikler zamanla çatışmalara ve sonucunda boşanmalara sebep olabilir. Eşler arasında yaşanan çatışma ve boşanmanın gerek çiftler gerekse çocuklar üzerinde olan etkisi son yıllarda giderek artan bir önem kazandı.

Yaşam
5 Aralık 2018 Çarşamba

Uzm. PSK. Jilda Abravay

Bir insan neden evlenmek ister? Gelin bu sorunun cevabını hem Tevrat’ın açıkladığı şekilde hem de psikolojik açıdan inceleyelim. Tevrat’a göre bize verilen 613 mitsva(emir)dan biri evlenme emridir. Bu emrin sebebini de iki şekilde açıklayabiliriz. Birincisi insanoğlunun doğduğu andan itibaren amaçlarından biri bu dünyadaki güzellikleri yaşamak ve yaşarken de aile kurarak yeni nesiller olanak sağlamaktır. İkinci sebep ise kendi olumsuz yanlarımızı, eksiklerimizi bu dünyada yaşarken tamir etmemize ve daha iyi bir birey olmamıza yardımcı olan eşlerimizin varlığının gerçekliğidir. Tevrat’a göre evlilik işte bu iki güçlü sebepten ötürü bir kuraldır.

Psikolojik açıdan evlenme isteği ise her insanın doğru tanımına göre farklılık göstererek hayalini kurduğu iç dünyasından kendi standartları olan bir gerçektir. Siz eğer doğru insanı bulduğunuza inanıyor ve onunla mutlu günler geçirmeye karar verdiyseniz, o kişiyle güvenli, sağlam bir ilişki altyapısı kurduğunuza inanıyorsanız evliliğiniz de sağlıklı olacaktır.

Ancak sağlıklı, mutlu başlayan evlilikler zamanla çatışmalara ve sonucunda boşanmalara sebep olabilir. Eşler arasında yaşanan çatışma ve boşanmanın gerek çiftler gerekse çocuklar üzerinde olan etkisi son yıllarda giderek artan bir önem kazandı. Özellikle çocuklarda oluşan psiko-sosyal davranış problemleri psikolojinin yoğun ilgisi altında.

Eşler arası yaşanan çatışma ebeveyn rollerini üç yönden etkilemekte. Birincisi, çatışma çocuklar üzerinde sağlanan disiplinin etkisini ve tutarlılığının azalmasına sebep olmakta, bu da çocukların giderek daha anti-sosyal ve davranışlarını kontrol edemez bir hale getirebilmekte. İkincisi olarak, çatışma anne-babaların kendilerini çocuklarından uzaklaştırmalarına veya onları ret etmelerine neden olabilmekte ve buna tepki olarak da çocuklarda uyum problemleri görülebilmektedir. Üçüncüsü olarak da çatışma anne, baba ve çocuk üzerinde duygusal kontrol kullanmalarını arttırabilmekte, bu da çocukta kaygı ya da depresyona, içedönüklük gibi duygusal problemlere sebep olabilmektedir. Bugüne kadar yapılan tüm araştırmalara göre eşler arası çatışma sonucu çocukları etkileyen en temel alanlardan biri davranış ve uyum problemleri.

Araştırmalara göre çatışma ve boşanma sürecinde çocukların cinsiyeti yaşadığı etkilerde farklılık göstermez iken çocuğun bu süreçte yaşın önemli bir etken olduğu saptandı. Okul öncesi dönemde anne-babası boşanan çocukların, okul çağında bu deneyimi yaşayan çocuklara oranla daha olumsuz etkilendikleri biliniyor. Peki, sizce bunun nedeni ne? Çocukların yaşları büyüdükçe giderek anne-babalarından daha bağımsız hale gelmeleri en güçlü sebep.

Terapi çözüm olabilir

1995 yılında yapılan bir ar aştırmaya göre anne-baba çatışmasının fazla olduğu ailelerde yetişen çocukların, anne-babalarının boşanmayı terci ettiklerinde bunların daha sağlıklı yetişkinler olduğuna dair sonuçlar bugün halen günümüzde geçerliliğini koruyor.

Boşanmak uzun yıllar ülkemizde çok mutsuz olma durumunda kabul edilebilir bir hal iken bugün boşanmaya olan bakış açısı toplumumuz tarafından tamamen değişti.

Eşler arası iletişim adeta hayatımızdaki yollar gibidir. Bazen düz yollardan gideriz. İlişkilerimiz de yollar gibi huzurludur, sorunsuz, çatışmasızdır. Bazen ise virajlı yollar gibidir çatışmalı, problemli. Gerek kendi hayatımızda kendimizle, gerekse tüm çevremizle kuracağımız sağlıklı iletişim yolu yaşamdaki en temel ihtiyacımızdır.

Çatışmalı olan evliliklerin kimi zaman alınan psikolog ve evlilik terapisi desteğiyle daha yaşanabilir, çözülebilir bir hale gelmesi mümkün. Özellikle çift terapisi birçok evliliğe ışık tutmaktadır.

Işık demişken; ışık tüm evrenin enerji kaynağıdır. Işığın bir saniyede aldığı yol 300 bin kilometredir. Işığın bir yıl içerisinde boşlukta aldığı mesafeye bir ışık yılı denir. Bu yol çok büyük bir mesafedir. Bizler de çatışmalı olan tüm sosyal ilişkilerimize farklı yollarla çözüm üretebilir, kendi ışığımızı bulup yansıtabiliriz.

Işık cisimleri görmemizi sağlarken, evrendeki tüm güzellikleri ve olumsuz şeyleri de görmemizi sağlar. Hanuka Bayramını kutladığımız bu günlerde yaktığınız her mumun ışığının evinizde önce size, ailenize, evinizin camının önünden tüm dünyaya ışık tutarak güzelliklere vesile olması dileğiyle...

Hag Hanuka Sameah

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün