Suudi ders kitapları Yahudi düşmanlığı ile dolu

İsrail ve ABD’nin Suudi Arabistan ile yakınlaşmayı sürdürmelerine rağmen halihazırda Krallığın orta eğitim kitapları antisemit söylem ile dolu.

Dünya
22 Kasım 2018 Perşembe

İsrail ile Suudi Arabistan ortak düşmanları İran tehlikesine karşı tarihte hiç olmadığı kadar yakınlaşsalar da, Suudi sokaklarında ve okullarında antisemitizm hayatın normal bir söylemi olarak yaşıyor.

Monarşinin kontrolü altında olan ders kitaplarında, Yahudi halkı büyük düşman olarak tarif edilirken, “İsrail’in asıl amacı, işgal ve El Aksa Camiini yıkmak” olarak anlatılıyor.

Krallığın basına ‘nefret söylemini kitaplarımızdan temizledik’ demesine rağmen, Yahudi kurumu ADL’nin yaptığı araştırmaya göre, kitaplar halen Yahudilere karşı nefreti ve şiddeti provoke eden yazılarla dolu.

 Donald Trump, Kaşıkçı cinayetine rağmen geçtiğimiz  günlerde yaptığı farklı açıklamalarda Suudi Arabistan ile ABD arasındaki stratejik ortaklığın devam edeceğini belirtti.

Trump, konuşmalarında İsrail-Filistin barışı ve ABD’nin çıkarları gereği iki ülke arasındaki dostluğun önemine dikkat çekiyor.  Ancak ADL’nin ‘Nefreti ve Şiddeti Öğreten Sistem’ adlı raporu Suudi Arabistan’ın son günlerde dış basına büyük reform olarak tanıttığı değişikliklerle tezat oluşturuyor.

Raporda ders kitaplarından alınmış Arapça orijinal antisemit içerikli alıntılar ve İngilizce karşılıkları var.  Rapora göre ders kitapları sadece Yahudileri hedef göstermiyor; Hıristiyanlar, Şii Müslümanlar, kadınlar, homoseksüeller de İslam inancının düşmanı olarak gösteriliyor. Kitaplar İsrail Devletini de aslında tüm dünyayı yönetmek isteyen kötü niyetli bir güç gibi tarif ediyor.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün