Amerikan meclisinde türban ve kipaya izin çıkabilir

ABD’de Müslüman kadın temsilci İlhan Omar, Temsilciler Meclisinde tam 181 yıllık baş örtme yasağını kaldırarak, meclisteki vekillerin türban ve kipa takabilmeleri için çaba gösteriyor.

Dünya
21 Kasım 2018 Çarşamba

Meclisteki Demokratlar, tam 181 yıllık baş örtme yasağını kaldırarak, mecliste kanun yapıcıların türban ve kipa takabilmeleri için çaba gösteriyorlar. Kural değişimi teklifi, geçtiğimiz ay içinde yapılan seçimlerle, ilk kez meclise giren iki kadın Müslüman temsilciden biri olan İlhan Omar tarafından önerilen bir düzenleme paketinin bir parçası olarak gündeme geldi.

Somali doğumlu olup Minnesota’da büyüyen Omar, bazı dindar Müslüman kadınların taktıkları gibi türban kullanıyor. Diğer yandan Michigan’lı temsilci ve meclise giren bir diğer Müslüman kadın olan Rashida Tlaib, başını örtmüyor.

Omar, cumartesi günü sosyal medya platformu Twitter’da konuyla ilgili yayınladığı mesajında, “Kafama örtüyü bağlayan benden başkası değil. Bu benim anayasal haklarla korunan seçimim. Ayrıca bu benim kaldırılması için uğraşacağım son yasak da değil,”  yazdı.

Roll Call dergisinde yayınlanan habere göre, Demokrat Parti üst düzey yöneticilerinden Nancy Pelosi ve Massachusetts Temsilcisi Jim McGovern’ın destekledikleri tasarıda, meclis başkanı var olan kurallara dini bir istisna düzenlemesi getirerek baş örtmeyi yasak kapsamından çıkarabilecek.

Habere göre tasarı kabul edilirse, bundan sonra, türban ve Yahudilerin taktığı kipa’ların yanı sıra tüm dinen gerekli olan objeler de kullanılabilecek.

Sadece Temsilciler Meclisi’ni kapsayan şapka yasağı, PolitiFact internet sitesinde yer alan bilgilere göre, aralarında 1822’de şapkalarını asacak yer bulamayacaklarından şikâyet eden üyelerin reddettiği girişimin de bulunduğu pek çok kereler meclisten geçirilmeye çalışılmış, ancak 1837’de kabul edilmişti.

Mecliste şapkaları yasaklayan resmi bir kural olmamasına rağmen, gayrı resmi kurallar gereği oturumlara herkes başı açık katılıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün