İsrail’den Suudi Arabistan’a 250 milyon dolarlık istihbarat teknolojisi

İsrail basını, Suudi Arabistan ile gizli görüşmeler yapıldığı belirtti. İki ülkenin, 250 milyon dolar değerindeki istihbarat teknolojisinin ticareti konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Haberin kaynağı olarak Birleşik Arap Emirliklerinin bir medya organı gösterildi.

Dünya
1 Kasım 2018 Perşembe

Anlaşma kapsamında, İsrail Suudi Arabistan’a istihbarat ve casusluk sistemleri satacak. Anlaşması yapılan sistemlerin, şimdiye kadar bir Arap ülkesine satılan en ileri düzeydeki, en sofistike teknolojiler olduğu açıklandı. Bir Suudi teknik ekibin de sistemlerin kullanımı ile ilgili olarak eğitim almaya başladığı belirtildi.

Bu kadar ileri düzeyde bir işbirliği Suudi Arabistan ve İsrail arasında ilk kez gerçekleşiyor. Eylül ayında, Arap basını, Suudi Arabistan’ın Yemenli Husilerin füze saldırılarına karşı İsrail’in Demir Kubbe savunma sistemini satın aldığını yazmıştı.

İsrail ile Suudi Arabistan arasında resmi bir ilişki olmasa da, diğer Körfez Krallıkları gibi Suudi Arabistan da son yıllarda İran tehdidine karşı İsrail ile ilişkilerini geliştiriyor. İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot, ekim ayının ortasında, Washington’da, aralarında Suudi krallığının genelkurmayının da bulunduğu, bir grup Arap meslektaşı ile bir araya gelmiş ve radikal unsurlarla mücadele konusunda görüşmüştü.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün