Amerikalı Yahudi asıllı seçmenler: “Önceliğimiz ulusal konular, İsrail değil”

Dünya
1 Kasım 2018 Perşembe

Amerikalı Yahudiler, ülkedeki seçmen nüfusunun sadece yüzde ikisini oluşturmasına rağmen, Cumhuriyetçiler de, Demokratlar da, Yahudi oylarını başarı yolunda önemli bir etken olarak değerlendiriyor. Özellikle Florida, Pennsylvania ve New Jersey’de, Yahudi oylarının sonucu belirlemede etkili olacağı savunuluyor.

Amerikalı Yahudilerin büyük bölümü, kasım ayında yapılacak Kongre seçimlerini, uygulanan yerel politikalar hakkında bir referandum olarak değerlendiriyor. Yahudi seçmenlerin büyük kısmı, verecekleri oyları belirlemede, ABD-İsrail ilişkilerinin değil, yerel konuların daha önemli olduğunu vurguluyor.

Bir panelde konuşan Amerika’nın Yahudi Demokratik Konseyi Direktörü Halie Soifer, konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi:

“Yahudi seçmenler için öncelikler vardır. Yüzde 92’si kendini İsrail sempatizanı olarak nitelendirir ancak seçimler söz konusu olduğunda İsrail, gündemlerinin üst sıralarında değildir. Kendi değerleri ile ilgili konularda hassastırlar. Amerika olarak nerede olduğumuza, ne yöne gittiğimize ve dünyanın bizi nasıl gördüğüne bakarlar. Verdikleri oyu belirleyen, ulusal konulardır.”

“İsrail önemli bir madde olsa da, Amerikalı Yahudi seçmenler için ‘en’ önemli konu değildir” diyen Soifer, “Temyiz mahkemesi, sağlık sisteminin ulaşılabilirliği, ekonominin gidişatı daha öncelikli konulardır” dedi. Soifer, daha yaşlı kesim için İsrail konusunun daha önemli olduğunu ancak genç seçmenlerin İsrail’e olan bağlarının daha zayıf olduğunu belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün